Riisuttu Suomi

Tarinoita kummaltakin puolelta

06.12.2015
Teksti:
Fiilis: Suoraselkäinen

Arman Alizad on yksi Suomen tunnetuimmista tv-persoonista. Hän on tullut tunnetuksi useista ihmisläheisistä ja maailmaa avartavista sarjoista, kuten Nelosella ja Jim-kanavalla esitettävistä Kill Arman ja Viimeinen ristiretki. Edellinen Alizadin kirja – Armanin maailma – ilmestyi vuosi sitten. Siinä paneudutaan siihen, kuinka miehestä tuli se, mitä hän on tänään ja lähestytään pintapuolisesti mainittujen sarjojen tekoa. Uusin aluevaltaus on kirja Riisuttu Suomi.

Kirjan lähtökohtana toimivat suomalaiset ammattien- ja aatteiden edustajat sekä niiden vastaparit. Haastatteluissa esiintyvät esimerkiksi bussinkuljettaja ja asiakas, pappi ja satanisti, tullivirkailija ja salakuljettaja, prostituoitu ja asiakas, taksikuski ja asiakas, eversti ja pasifisti, vanginvartija ja vanki, haudankaivaja ja ruumiinavaaja, sekä monet muut. Asioilla on yleensä kaksi puolta, tässä kirjassa esitellään ne molemmat.

Kirja on kirjoitettu suoraan kysymys-vastaus-muotoon, eikä sitä ole yritetty toimittaa millään tavalla. Tämä asetelma tuo ikään kuin haastateltavat lähemmäksi lukijaa. Alizad onnistuu saamaan vastauksia myös ihmisten epämukavuusalueilta, rehellisesti ja suoraan. Riisuttu Suomi onkin äärimmäisen puhdas ja ennen kaikkea totuudenmukainen. Jopa niin todenperäinen, että haastattelujen aikana esille tulleet häiriötekijät ja nauraminen on kirjoitettu mukaan. Tällä saadaan korostettua haastateltavan luonnetta ja tietyllä tapaa suhdetta tekemäänsä työhön ja elämään ylipäätään.

Kirjan keskiössä ovat siis suomalaiset duunarit ja aatteiden edustajat, mutta myös muutama maahanmuuttaja, joilla on oma näkemyksensä Suomesta ja suomalaisuudesta, työskentelystä maassa tai pummina olosta. Jokaisella on oma yksilöllinen aito tarinansa. Monella on pitkä historia työssään ja he tietävät mistä puhuvat. Onpa mukana muutama vasta-alkajakin.

Kirjan tarinat porautuvat usein syvälle lukijan mieleen, etenkin karumpien ihmiskohtaloiden osalta. Koskettavimman ja surumielisimmän tarinan kertoo kirjan viimeinen haastateltava, kuolemaa odottava saattohoitopotilas Soile Myllykangas, 52. Hänen tarinansa huokuu elämäniloa todella vaikeasta taustasta huolimatta. Hän jaksaa nauraa vielä haastattelussakin, vaikka elinaikaa on jäljellä enää muutama päivä.

Kirjaan oman tärkeän sivalluksensa tuo Meeri Koutaniemen täyteläinen, arvokas, kiertelemätön ja kaunistelematon kuvamateriaali. Koutaniemi tunnetaan muun muassa vuoden lehtikuvaajana vuosilta 2013 ja 2014.

Riisuttu Suomi on hyvinkin avartava teos. Se on simppelisti suoraan kerrottu, pelkistetty. Mutta samalla se luotaa ihmisten taustoja syvältä tunteita unohtamatta. Teosta voi suositella ihan jokaisen suomalaisen luettavaksi, sillä se avartaa näkemyksiä elämäntapaa ja -työtä tekevien ihmisten maailmoihin, joita ei välttämättä muutoin tulisi edes ajatelleeksi.

Riisuttu Suomi
Arman Alizad & Meeri Koutaniemi

Docendo
Sivuja: 239


LISÄÄ JUTTUJA:

Patriarkaatti Kaboom ja kuvittelun voima Kuka jää aamiaiselle