Riekkoperho

Eränovellien ihastuttavat maailmat

Riekkoperho teos rakentuu kolmestatoista hurmaavasta, omaperäisestä ja mukaansatempaavasta eränovellista. Ne johdattavat lukijan metsästyksen ja kalastuksen ihmeelliseen maailmaan. Luonnossa voi tapahtua mitä tahansa ja Markku Hirvosen tarinat ovat hauskoja, eläviä ja välillä todella uskomattomia – mutta samalla niin todenmukaisia. Novellit kertovat ihmisen moniulotteisesta suhteesta luontoon ja etenkin metsästykseen ja kalastukseen.

Hirvosen tarinat vievät erilaisiin maailmoihin ja tilanteisiin eräretkillä. Esimerkiksi kun kalastaja on käyttänyt viimeisen valkoisen riekonsulan perhoon on aika hankkia uusia riekonsulkia. Mutta jos edellisestä metsästysreissusta on jo neljännesvuosisata ei metsästysmaat ole enää entisellään – jos metsästäjäkään.

Yhdessä tarinassa Ruotsiin suuntautuvalla unelmien metsästysretkellä metsästyskiintiöksi on asetettu yksi metso per metsästäjä, ja kun saalista tuleekin enemmän kuin metsästysjoukko uskaltaa edes haaveilla, täytyy porukan keksiä mitä tehdä ylimääräisille linnuille. Tietysti lähdetään siitä, ettei reissun aikana syötyjä lintuja lasketa. Mutta mihin piilottaa ylimääräiset linnut kotimatkan ajaksi, jos tavarat vaikka tarkistetaan matkalla?

Tai mitä tekee vaeltaja kun täydelliselle leiripaikalle, jossa saa olla yksin luonnon kanssa, saapuu kolmikko helikopterilla ja meinaa vallata leiripaikan? Miten heille kerrotaan selvästi leiriytymisen kirjoittamattomat säännöt niin, että he tulevat varmasti sen muistamaan?

Novellien pääosissa ovat nämä ihmiset. Ihmiset, jotka rakastavat luontoa ja elävät sen ehdoilla. Ihmiset on kuvattu novelleissa tarkasti ja heidät on helppo kuvitella mielessään. Vaikka metsästys ja kalastus ovat heille tärkeitä, samalla välittyy erityinen suhde luonnon ja eränkävijöiden tietynlaisten kirjoittamattomien sääntöjen kunnioitus. Novellit ovat tarkkanäköisiä, ja pienistä tapahtumista kasvaa suuria ja merkityksellisiä. Hirvosen tarinat ovat kaikkinensa omaperäisiä, yllättäviä ja hauskoja ja niitä lukee ihastuneena.

Tunnelmat ja tilanteet vaihtuvat ja tarinat kulkevat eteenpäin ja johdattavat metsästäjien ja kalastajien syvempiin ajatuksiin ja tuntemuksiin. Harvoin kohtaa tällaisia novelleja, jotka tempaavat mukaansa ja lukijan on helppo päästä mukaan erilaisiin maailmoihin ja tunnelmiin. Tämä kirja ei ole vain eränkävijöille, tätä voi suositella kaikille hyvien tarinoiden ystäville.

Hirvosen käyttämä kieli on rikasta, kuvailevaa ja tarkkanäköistä. Hirvonen hurmaa lähes mahdottomilla juonenkäänteillä, ja varsin pian käy selväksi, että Hirvonen on todellinen tarinankertoja.

Riekkoperho
Markku Hirvonen

Karisto
Sivuja: 212


LISÄÄ JUTTUJA:

Se murhaa joka osaa Vedenpaisumuksen lapset