Haastattelussa ohjaaja-käsikirjoittaja Niina Aho

Teatteri Saagan taiteellinen johtaja kertoo uudesta näytelmästä

04.09.2019
Teksti:
Kuvat:
Antti-Pekka Tauriainen

Uusi oululainen Teatteri Saaga lupaa tarttua rohkeasti niihin tarinoihin, joita ei ole vielä kerrottu. Ihastuttavaa ja aivan varmasti oululaista kulttuurielämää rikastuttavaa! Ensi-iltansa saa Hupisaarten kesäteatterissa perjantaina 6. syyskuuta 2019 debyyttinäytelmä Punaisten lintujen maa, joka kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan runoilija Salli Lundista, Suomesta Kanadan kautta Karjalan kommunistiseen utopiaan lähteneestä rohkeasta naisesta.

Miksi tämä näytelmä pitää nähdä, teatteri Saagan taiteellinen johtaja Niina Aho?

– Minulle, kuten varmasti monelle muullekin, on tärkeää tuntea oma historiansa ja juurensa. Koen erittäin tärkeäksi sen, että emme yritä piilotella mitään menneisyydestämme tai kansallisesta historiastamme. Koen myös voimakkaasti, että näiden ihmisten kohtaloita ei saa unohtaa, vaan se on meidän velvollisuutemme muistaa, mitä heille tapahtui. Vain näin voimme toivottavasti estää vastaavaa koskaan tapahtumasta uudelleen. Tiedän, että aihe koskettaa läheisesti myös monia muita ihmisiä, sillä monien sukulaisia lähti aikanaan Neuvostoliittoon, ja monet sinne myös katosivat. Minusta on tärkeää, että puhumme heistä kaikista ja muistamme heidät, toteaa Aho.

Niina Aho jatkaa, että useimmat meistä inspiroituvat varmasti tarinassa myös Sallin tinkimättömästä rohkeudesta elää omanlaistaan elämää. Punaisten lintujen maa on kertomus unelmien määrätietoisesta tavoittelusta. Meistä moni voi samaistua kertomuksen teemaan ajankuvan ja miljöön ulkopuolellakin.

Hupisaarilla Teatteri Saaga lupaa tuoda yleisön eteen 6.–15.9.2019 koskettavan, varmasti ajatuksia herättävän, mutta myös viihdyttävän esityksen. Esityksessä nähdään lisäksi tanssinumeroita kansantanssista nykytanssiin. Esitystä maustavat näytelmää varten sävelletty musiikki ja Salli Lundin kirjoittamat runot lauluina sekä joukkolausuntana.

Niina Aho

Punaisten lintujen maa

Taiteellinen johtaja Niina Aho, mitä nostaisit tärkeimpänä esiin teoksesta Punaisten lintujen maa?

– Koen näytelmän tärkeimmän merkityksen olevan juuri siinä, että tämän teoksen kautta tuodaan esiin suomalaisten siirtolaisten elämää ja kohtaloita Neuvostoliitossa, erityisesti Stalinin vainojen aikana 1930-luvulla. Koen henkilökohtaisesti tärkeäksi sen, että kerron isotätini runoilija Salli Lundin tarinan eteenpäin, koska hän ei itse aikanaan sitä voinut tehdä. Helsingin Sanomat nosti aiheen esiin myös aivan hiljattain. Unto Hämäläinen kirjoitti 31.8.2019 otsikolla Suomalaisten on aika ryhtyä täyttämään yhtä valkoista sivua historiassaan jutun, jossa painotti, kuinka tärkeää olisi viimein kirjoittaa historiankirjat auki myös tämän polun varrelta.

Aho jatkaa, että muistelmateoksessaan Taipaleita Salli Lund, Punaisten lintujen maan päähenkilö, kirjoittaa: ”Kuka tästäkin kaikesta kertoo muulle ihmiskunnalle, niin kuin se todella oli. Ei näitä tapauksia kirjaa kukaan. Kaikki yksityiskohtainen ja tarpeellinen häviää. Jää vain hautoja ja synkkä rivi numeroita.”

”Kuka tästäkin kaikesta kertoo muulle ihmiskunnalle, niin kuin se todella oli?” -Salli Lund

Punaisten lintujen maa ei kuitenkaan ole kuvaus pelkästään hirmuhallinnosta vaan myös kertomus rohkeudesta, ristiriitaisesta ja lahjakkaasta naisesta, joka uskalsi elää oman näköistä elämää loppuun asti, koskaan antamatta periksi.

Hyvin uudenlainen teatterikokemus on Ouluun tulossa. Mitä on luvassa Teatteri Saagalta myöhemmin? Teatteri jatkaa tuotantoa kirjoittamattomilla tarinoilla myös jatkossa. Seuraava projekti on suomalaisesta oopperalaulajasta, mielenkiintoisesta taiteilijapersoonasta Elbe Nissisestä (1893–1984) kertova näytelmä. Nissinen oli maankuulu laulaja-laulunopettaja, jonka tunnetuimpia oppilaita olivat muun muassa Ansa Ikonen ja Eino Grön. Luvassa on lisää mielenkiintoisia elämäntarinoita suomalaisista naistaiteilijoista!

Lopuksi on syytä lähettää vielä Oulun kaupungin kulttuuripalvelujen toimijoille kiitokset: Uusi Hupisaarten kesäteatteri on tervetullut lahja Oulun kulttuurielämälle. Se palvelee monenlaisia toimijoita. Avoimuus kannattaa. Puitteet ovat hienot ja toimivat. Teatteri Saagaa johtava Niina Aho toteaa, että yhteistyö kaupungin toimijoiden kanssa on ollut erittäin hyvää. Uusi teatteritila monipuolistaa varmasti oululaista teatterikenttää ja tarjoaa tilat myös monenlaiseen muuhun taide-, kulttuuri- ja vapaa-ajan toimintaan.

Lue lisää ja tule mukaan!
LISÄÄ JUTTUJA:

Romaani Varpu Vaimo ja lapset Ikimaa – Soturin tie