Pirjo Suvilehto: Inspiroivat ja parantavat eläimet

Yhdessä eläinten kanssa 

Pirjo Suvilehdon tietokirja Inspiroivat ja parantavat eläimet avaa kattavan näkymän eläinavusteisen toiminnan historiaan, suuntauksiin ja menetelmiin. Kirjallisuuden sekä kasvatustieteen dosentin kirja johdattaa lukijan tieteen maailmasta eläinten ja ihmisten kohtaamisiin sekä eläinten osaan taiteessa. Kirja on monialainen kurotus eläinavusteisen toiminnan mahdollisuuksiin.

Erilainen tietokirja

Suvilehto kertoo heti ensimmäisellä sivulla, miten hän kuuli raviradalla kahden tuntemattoman miehen keskustelun ponin ostamisesta. Hän ihmetteli, miten niin ison asian voi todeta niin arkisesti. Hänelle ponin ostaminen oli valtava asia.

Kirjan ote on henkilökohtaisempi kuin tällaisissa tietokirjoissa yleensä. Tuokiokuvasta raviradalta suunnataan yllättäen suoraan ranskalaisiin filosofeihin. Teoksen polveilevuuteen kuitenkin tottuu, ja kirja imaisee hengittävyydellään mukaansa luonnon pariin. Kirja sisältää viisitoista maisemaa, joissa eläin ja ihminen kohtaavat.

Teoksessa on laaja esittely eläinavusteisesta toiminnasta. Suvilehto kertoo terapiaeläimistä ja tuo esiin eläin- ja luontoavusteisen toiminnan käytänteitä. Keskiössä ovat kohtaamiset eläinavusteisessa työssä, kuten lukukoiratoiminnassa ja kuntoutustyössä.

Eläimet voivat olla osana opetusta niin varhaiskasvatuksessa kuin koulumaailmassakin, aina yliopistotasolle asti. Teoksessa on esimerkkejä inspiroivista luontohetkistä kirjallisuudessa, Green Care -harjoituksista ja eläinkirjallisuusterapiasta. Suvilehto pohtii myös lemmikin kuolemaaa, alan etiikkaa ja varjopuolia. 

Tuntevat eläimet

Suvilehdon luonnehtii, että kirja on autobiografinen tietoteos, jossa hän nostaa esiin muistoja niin omasta kuin muidenkin elämästä. Kirja on maisemakollaasi hetkistä eläinten kanssa. Kirjailija pitää jakoa eläimiin ja ihmisiin ongelmallisena, sillä ennemminkin pitäisi puhua ihmiseläimistä.

Suvilehto kertoo lukuisin esimerkein merkityksellisistä kohtaamisista eläinten kanssa ja tuo esiin eläimen subjektiivisia kokemuksia ja huomiointia yksilönä. Vastavuoroinen vuorovaikutus eläimen kanssa lisää hyvinvointia.

Havainnot ja tiedot eläimistä ovat kiehtovia. Varislinnut lohduttavat hellästi toisiaan. Pentuna Malagan moottoritieltä pahvilaatikosta löydetty espanjanvinttikoira Kössi on seitsemän vuotta myöhemmin tunnettu syöpänäytteitä tunnistava ammattikoira. Miten on saatu selville eläinten kyky tuntea syviä tunteita?   

Suosituksia soveltamiseen 

Suvilehdon laaja sivistys eri aloilta yhdistyy kirjassa luoden kiinnostavan ja ajattelua virittävän lukukokemuksen. Eläinten osa yritystoiminnassa ei ole ongelmatonta, ja Suvilehto onnistuu herättämään tunteita sekä mahdollisuuden samaistua eläinten osaan ihmisten hallinnassa.

Kirja on hyödyllinen moneen tarkoitukseen, esimerkiksi kurssikirjaksi luontoyhteyskoulutuksiin, Green care -toimintaa harkitseville tai siinä jo mukana oleville. Eläinavusteista psykoterapiaa tekeville kirja avaa monia uusia näkökulmia, sellaisiakin, joita ei ennalta osannut arvata.

Kirjasta saa ideoita eläinavusteisen toiminnan mahdollisuuksiin niin arkisissa kotipiirin kohtaamisissa kuin eläinavusteisessa asiakastyössä. Suosittelen kirjaa lämpimästi myös kotieläinten omistajille.

Inspiroivat ja parantavat eläimet
Pirjo Suvilehto

Avain
250 sivua


LISÄÄ JUTTUJA:

BDSM aapinen Lakkautettu kylä 30 jälkeen 30