Piia Leino: Yliaika

Kuolinpäivä

Vuonna 2052 suomalaisten kansalaisoikeus on rajattu 75 vuoteen. Kun tuo ikä on täynnä, kansalaiset joutuvat luopumaan omaisuudestaan ja heitä kannustetaan päättämään elämänsä.

Omaan kuolemaansa valmistautuu 2020-luvun voimapoliitikko Annastiina Kankaanranta, joka oli itse aikoinaan valmistelemassa lakia rajoittaa kansalaisoikeus. Hän on saanut muistotilaisuuden lähes kokonaan valmisteltua, vain viimeiset sanat on valitsematta. Lähenevä loppu saa hänet kuitenkin miettimään, onko kaikki tullut tehtyä ja mitä virheitä ehtisi vielä korjata.

Annastiina ei suostukaan päättämään elämäänsä, vaan hän pakenee omasta helsinkiläisestä hyväosaisesta elämästä kohtaloaan metsään. Hän löytää muita kaltaisiaan, jotka elävät lainsuojattomina yliajalla.

Tulevaisuus rakennetaan tänään

Annastiina on kirjan keskeisin hahmo ja koko tarina kietoutuu hänen ympärilleen. Hänestä piirtyy kuva kylmänä laskelmoivana poliitikkona, joka vielä viimeisillä hetkilläänkin haluaa pitää kaiken käsissään. Toisaalta välillä pilkahtelee inhimillisiä piirteitä ja hänen ajatuksensa ovat samaistuttavia. Piia Leino on onnistunut hyvin Annastiinan hahmon luomisessa, vaikka mikään sympaattinen hahmo hän ei ole.

Yliaika vie meidät vain 30 vuoden päähän tulevaisuuteen ja silti Leinon kuvaus tulevaisuudesta tuntuu uskottavalta ja realistiselta. Esimerkiksi teknologia on kehittynyt ja verkkoyhteydet ovat ilmaiseksi kaikkien saatavilla. Kääntöpuolena ja hintana on se, että ihmisen jokaista liikettä ja tekoa voidaan valvoa.

Kirja pohtii suuria yhteiskunnallisia aiheita. Voimmeko rajoittaa ihmisen oikeutta elää, jotta nuoremmille riittää hyvinvointia? Mikä on oikea ikä kuolla ja voiko ihmisen arvoa mitata tuottavuudella?  Yliajan teemat ovat hyvin ajankohtaisia. Korona-aikana on pohdittu talouden ja terveyden suhdetta, samaa pohditaan Yliajassa. Lopulta kyse on siitä, kenen elämä on arvokasta.

Yliaika
Piia Leino

Kustantamo S&S
Sivuja 232


LISÄÄ JUTTUJA:

Valheet ja viettelijät