Pienyrittäjä Pöntinen ja bisnesenkelit

Suuret bisnekset ja yllättävät naimakaupat

Teatteri Neliapilan näytelmä Pienyrittäjä Pöntinen ja bisnesenkelit sai ensi-iltansa Hupisaarten kesäteatterilla sunnuntaina 28. heinäkuuta. Hauskan ja viihdyttävän kesäteatteriesityksen parissa reilu parituntinen vierähtää vauhdilla.

Kun naistenmies Unto Pöntisen vaimo Aune kyllästyy miehensä naisseikkailuihin, hän päättää ottaa uuden suunnan elämälleen ja lähteä Rhodokselle. Vaimon lähdettyä Unto itkee ensin hänen peräänsä, mutta pian ympärillä pyörii jo liuta uusia naisia. Mutta löytääkö Unto uutta rakkautta?

Untolla on suuria bisnessuunnitelmia ja usein ne vielä paisuvat mahdottomiin mittoihin. Nämä Unton suunnitelmat ovat puheenaihe kylällä, ja pian tapahtumiin sotkeutuukin koko kylä. Juorut paisuvat, kun jokainen tuntuu tietävän toinen toistaan paremmin miten asiat ovat. Kunnanjohtaja ja pankinjohtaja ovat etunenässä järjestelemässä Unton yritysasioita.

Bussikuski Hjalmar Gyllenhammar (Jari Partanen) ja Unto Pöntinen (Jorma Okkonen) arvuuttelevat asioiden laitaa.

Ensi-illan jännitystä

Näytelmä lähtee hieman hitaasti ja haparoiden liikkeelle, liekö ensi-illan jännitystä, mutta ennen väliaikaa tarina on tempaissut mukaansa ja näyttelijät ovat sisällä rooleissaan. Etenkin ensimmäisen puoliajan lopulla Unton ja bussikuskin kohtaaminen baarissa saa nauramaan. Näyttelijäsuoritukset pääsevät huippuunsa ja sanailua on mahtava seurata.

Läpi näytelmän Jorma Okkosella on suuri rooli esityksen kiistattomana päähenkilönä Unto Pöntisenä. Hän kantaa vastuuroolin mainiosti ja tuo Pöntisen naistenmiehen olemuksen hyvin esille, mutta tarjoilee myös hieman herkempää puolta.

Kepeää kesäteatteria

Näytelmän keskiössä ovat rakkaus ja raha, jotka kietoutuvat toisiinsa – kuten usein elämässä molempien pitäisi olla tasapainossa, jotta asiat sujuvat mutkattomasti.  Tässä näytelmässä saa nauraa, sillä esitys on kepeää kesäteatteria parhaimmillaan. Tarina on sopivan simppeli ja esitystä on kiva seurata ja nauttia aurinkoisesta kesäpäivästä.

Ensi-illan yleisö koostuu pitkälti vanhemmasta väestä, selkeästi yli puolet katsojista on eläkeläisiä. Tarina tuntuu purevan hyvin paikalla olleeseen yleisöön ja väki selkeästi viihtyy. Näytelmä sopisi hyvin myös nuoremmille. Hupisaarten kesäteatteri tarjoaa hyvät puitteet näytelmille. Katetussa katsomossa kannattaa varautua tuulenvireeseen ja suhteellisen koviin penkkeihin – ja jotta näytelmä olisi todellinen nautinto, kannattaa muistaa lämmin vaatetus ja jonkinlainen istuinpehmike.

Pienyrittäjä Pöntinen ja bisnesenkelit -esitykset jatkuvat Hupisaarten kesäteatterilla 11. elokuuta saakka. Sen jälkeen tarjolla on vielä pari esitystä Keminmaan Pohjanrannassa.
LISÄÄ JUTTUJA:

Jere Vartiainen Hamlet