Pieni eläin – Esitys täynnä suuria pohdintoja

14.04.2017
Teksti:
Kuvat:
K

Pieni eläin on Seela Sellan 80-vuotisjuhlaesitys, ja se saapui vierailulle Oulun kaupunginteatterin lavalle keskiviikkona 12. huhtikuuta. Sella vangitsi ja lumosi yleisön tunnin monologillaan, tarjoten energisen esityksen täynnä filosofista mietiskelyä elämästä.

Sellan pienellä eläimellä on oikeasti nimikin – Nasu, mutta siihen joku Disney on hankkinut yksinoikeuden, joten sitä ei uskalla paljon käyttää. Tosin pieni eläin ei ihan ymmärrä miten toinen voi omistaa nimen. Sehän on lausuttuna ääntä ilmassa. Miten ilmaa voi omistaa? Näitä pohdittiin esityksen alussa.

Koko esityksen ajan Seela ihmettelee pienen eläimen perspektiivistä ihmisten kummaa elämää ja kiinnittää huomiota ihmisten outoihin tapoihin. Lempeästi hän johdattaa pohtimaan elämän merkitystä ja elämän tarkeitä asioita. Pieni eläin puhuukin suurista teemoista – ystävyydestä, elämästä, vanhenemisesta ja kuolemasta. Myös rahaa, työtä, muukalaisia ja samankaltaisuutta käsitellään. Pieni eläin esittää paljon kysymyksiä, mutta jättää ne vaille vastauksia. Katsojaa kannustetaan läpi esityksen miettimään omaa suhdettaan näihin teemoihin.

Aitous ja vahva yleisökontakti Sellan vahvuus

Seela Sella pieni eläin

Energinen Seela Sella pohtii pienen eläimen hahmossa ihmiselämän kummallisuutta.

Lavasteet olivat pelkistettyjä ja lavan täytti pienen eläimen hahmo tanssillaan, hyppelyllään ja myös niillä pohdinnoillaan. Seelan roolisuoritus oli vakuuttava ja heittäytyminen rooliin ihailtavaa. Energiaa 80-vuotiaalla näyttelijällä riittää ja hänen ihmettely on viehättävää ja aitoa, hän seisoo uskottavasti sanojensa takana.

Seela otti yleisön vahvasti osaksi esitystä. Pienen eläin ihmetteli, miksi me ihmiset kuljetamme jotain outoa laattaa mukanamme ja tuijotamme sitä vähä väliä. Hän pyysikin, että kaikki joilla sellainen on mukana näyttäisivät sen hänelle. Kerrankin kännykät siis suorastaan kehotettiin kaivamaan laukusta kesken teatteriesityksen. Ja todistetusti niitä laukuista löytyi, ja niistä muodostui tähtitaivaan kaltainen valoshow Seelan johdatellessa yhteislauluun. Viimeistään tässä vaiheessa yleisö oli vahvasti mukana esityksessä.

Välillä pieni eläin käsitteli kevyempiä aiheita ja myös nauratti yleisöä muun muassa pohdiskelleessaan ihmisten vapaa-ajan ongelmaa. Onneksi ihmisten maailmassa on mahdollista ostaa kaikkea kummaa. He voivat vaikka ostaa istumapaikan isoista rakennuksista, jossa lavalla yhden työ on kuluttaa toisten aikaa. Tämä oli Seelan vahva kutsu käydä teatterissa! Seelan Pieni eläin -juhlakiertue jatkaa kulkuaan teattereihin eripuolille Suomea, palatakseen lopulta vielä Kansallisteatterin lavalle.
LISÄÄ JUTTUJA:

Aura of Puppets Henni Kitti, vesivärimaalaus.