Peter Pan menee pieleen naurattaa Oulun teatterissa

Teatteria suurella sydämellä

16.11.2022
Teksti:
Kuvat:
Janne-Pekka Manninen

Ilakoiva komedia Peter Pan menee pieleen sai ensi-iltansa Oulun teatterin suurella näyttämöllä lauantaina 12. marraskuuta.

Kun kaikki menee pieleen

Katsoja saa vihiä näytelmän kulusta jo astuessaan saliin. Poikkeuksellisesti esirippu on ylhäällä ja lavalla on lavastuksen viimeistely meneillään, näyttelijät kyselevät ohjeita tai pyytävät apua yleisöltä sähköistyksen viimeistelyyn. Esityksessä näyttää olevan lukuisia haasteita jo ennen kuin se ehtii edes alkaa.

Alma Lehmuskallion ohjaama Peter Pan menee pieleen kertoo harrastelijateatteri Pohjois-Pohjanmaa Polyteknisen Draamaseuran esityksestä Peter Pan. Näytelmästä tosin ei meinaa tulla yhtään mitään, sillä kaikki mikä voi mennä pieleen, todellakin menee pieleen. Valaistus ei toimi halutulla tavalla, lavasteissa on vikaa, yksi näyttelijöistä ei ole oppinut yhtäkään vuorosanaa, rooliasujen vaihto ei suju ongelmitta ja lukuisat muut lähes ylitsepääsemättömät esteet koettelevat teatteriseuruetta.

Teatteria teatterista

Vaikka fiktiivisen harrastelijateatterin esitys menee pieleen, onnistuu Oulun teatteri esityksessään. Näyttelijät joutuvat tavallaan tekemään kaksoisroolin näytellessään teatteriseurueen jäseniä, jotka puolestaan näyttelevät roolia Peter Panissa.

Erityisen hauskaa on huomata, kuinka ammattinäyttelijöiltä sujuu harrastelijanäyttelijän esittäminen ja hyppääminen Peter Panin roolihahmoihin. Kiinnitän huomiota myös valaistukseen ja ääniin, kun nekään eivät Peter Panissa suju ihan toivotulla tavalla. Valo- ja äänisuunnittelijat ovat saaneen leikitellä varmasti pahimmilla painajaisillaan, ja toteutus on onnistunut.

Peter Pan ja Kapteeni Koukku selvittävät välejään.

Näytelmän juoni ei ole monimutkainen ja varttunut yleisö ymmärtää kaksikerroksisen näytelmän helposti. Perheen pienimmille avautuu ainakin tuttu Peter Panin tarina kommelluksia täynnä olevana versiona.

Näytelmä on onnistunut kokonaisuus, ja hauskoja tapahtumia vieritetään koko parituntisen ajan katsojien eteen. Väliajalla mietin väkisinkin riittääkö vitsejä vielä toiselle puoliskolle, mutta ainakin ensi-illassa yleisö nauttii esityksestä ja nauraa koko näytelmän ajan.

Vaikka nyt liikutaan teatterin maailmassa, voi kuka tahansa samaistua tunteeseen, kun kaikki epäonnistuu, vaikka kuinka parhaansa yrittää. Usein epäonnistumiset seuraavat toisiaan eikä kaikkeen voi itse vaikuttaa. Kaikesta huolimatta asiat saadaan tehtyä yhdessä, kun on sitouduttu yhteisiin tavoitteisiin. Hauskan esityksen taustalta voi löytää myös syvällisiä teemoja.

Peter Pan menee pieleen muistuttaa, että elämä voi olla huikea seikkailu! Liian usein unohdamme leikkiä, hassutella ja hypätä sadun maailmaan. Esitys sopii erinomaisesti pikkujoulukauden juhlintaan ja sitä voi suositella piristykseksi talven synkkyyteen.
LISÄÄ JUTTUJA:

Annette Hess: Tulkki saari Kesäyön unelma