Satu Kivinen: Pese hampaat ennen kuin pussaat

Hulvatonta teinielämää

Satu Kivisen esikoisteos Pese hampaat ennen kuin pussaat on hulvatonta luettavaa. Päiväkirja 14-vuotiaan Sofian elämästä on ajanhermolla pysyttelevää tilitystä nykynuorten arjesta.

Kahdeksasluokkalainen Sofia aloittaa päiväkirjan kirjoittamisen tuleville sukupolvilleen sunnuntaina 2. syyskuuta. Nuoren tytön elämässä sattuu ja tapahtuu, vaikka hänen mukaansa siinä ei tunnu tapahtuvan juurikaan mitään. Elämästä kun sattuvat puuttumaan ainakin poikaystävä ja isommat rinnat. Äiti on kahjo ja kummitäti Päivi vielä kahjompi. Mummu se vasta kahjo onkin eikä isää näy mailla eikä halmeilla. Sofia asuu yksinhuoltajaäitinsä sekä koiransa Raipe Helmisen kanssa. Ystäväporukkaan kuuluvat himoliikkuja Iines, kaksoset Jossu ja Jutta sekä kaveripoika Leo.

Elämään tulee hieman säpinää, kun näköpiiriin ilmaantuu ”jumalaisen komea” Perttu. Leon isoveljen Aleksin kaveri on jo lukiolainen, joten hänen täytyy olla aika fiksu. Pertusta ei kuitenkaan ota selvää ja ensisuudelmaa saa odotella tovin jos toisenkin. Vaikka mieli on välillä matalalla, Sofia ei jää murehtimaan, vaan porskuttaa rempseällä tyttöenergiallaan eteenpäin. Erilaisia listauksia harrastava nuori neiti pohtii asioita laidasta laitaan, mutta ”elämä olisi huomattavasti helpompaa, jos äiti antaisi laitattaa volyymiripset.”

Kivisen teos on piristävä lisä suomalaiseen nuortenkirjallisuuteen. Päiväkirja on hyvänmielen chick litiä, kevyttä tyttökirjallisuutta, jota on hauska lukea. Välillä Sofia tuntuu ikäistään vanhemmalta ja yllättävän rohkeamieliseltä. Sivuhenkilöistä mielenkiintoisin on äidin sisko Päivi-täti, jolta Sofia saa suorasukaisia elämänohjeita ja tukea teiniyteen. Naisvoittoinen henkilökavalkadi luo teokseen feministisen vaikutelman isän poissaolon jäädessä epäselväksi.

Viesti oli Päivi-tädiltä: Tiesitkö että Muumimamma oli pohjoismaiden ensimmäinen topless-tarjoilija?

Pese hampaat ennen kuin pussaat
Satu Kivinen

Otava
Sivuja: 256


LISÄÄ JUTTUJA:

Operaatio Punainen Kettu Jere Vartiainen Paluu – Victoria Hislop