Pauli Hanhiniemi: Kaukopuhelu

Elämän pituinen matka

Jani ja Jykä matkaavat Trollhättaniin Janin vanhalla Volvolla – trailerissa Jykän vanha Saab. Molemmilla on oma tarkoituksensa matkan suhteen. Nuorten miesten matka paljastaa pohjanmaalaisten kaverusten suuret suunnitelmat. Niiden toteutus ei ole kaikin puolin ihan lain sallimaa, eikä lopulta vältytä kuolemaltakaan.

Jani ja Jykä pyörittävät ravintolaa, ja kun bisnekset eivät suju aivan toivotulla tavalla, päättää Jani hankkia lisää tienestejä huumekaupalla. Hänen puuhiinsa lähtee mukaan tyttökaveri Minna. Huumereissu ei suju aivan suunnitelmien mukaan ja lopulta päädytään etsimään jopa noitaa, joka manaisi kuolleet henkiin. Mistä ovat peräisin salaperäiset tekstiviestit, joita Minna saa?

Pauli Hanhiniemen Kaukopuhelussa tarinankerronta on kepeää. Vaikka kaverusten elämä vaikuttaa päällisin puolin huolettomalta tavalliselta nuorten elämältä, pinnan alta paljastuu vakavampi puoli. Nuoret pohtivat suuria kysymyksiä, vaikka eivät niitä ääneen usein sanokaan.

Mielikuva Minnasta jakamassa pitsanpuolikasta kahteen yhtä suureen osaan lämmitti vuoteeseensa aamu-uniaan jatkamaan asettuvan nuorukaisen mieltä. Jani arvosti toveruutta. Pitsanjämien jakaminen oli Janista toveruutta parhaimmillaan.”

Kirjassa nuoria vastaan tulevat elämän suuret asiat, niistä suurimpina elämä ja kuolema. He pohtivat myös mistä onni rakentuu ja mitä on rakkaus ja mistä sen tunnistaa. Näitä teemoja käsitellään näennäisen huolettomasti, mutta samalla käy ilmi, että ne mietityttävät nuoria.

Hanhiniemen tapa vaihtaa kertojanäkökulmaa ja jatkaa tarinaa toisesta perspektiivistä on kiehtovaa, sillä se antaa tarinan henkilöille syvyyttä. Näkökannan vaihdot tapahtuvat nopeasti, mutta rakenne toimii ja tarina pysyy kasassa. Lukijana on mielenkiintoista päästä eri henkilöhahmojen pään sisään ja nähdä maailma heidän kauttaan.

Hanhiniemen ensimmäinen romaani on onnistunut. Kirja on samalla hauska ja koskettava. Hän on onnistunut kirjoittamaan mielenkiintoisen tarinan – luoden kaiken vain muutaman henkilön ympärille.

Kaukopuhelu
Pauli Hanhiniemi

Docendo
Sivuja 191


LISÄÄ JUTTUJA:

Romeo and Juliet, Rock The Ballet, Rasta Thomas Fidelio Daddy Cool