Oulun kaupunginteatteriin tulossa upea syyskausi 2016

16.04.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Vaikkei vielä ole kesäkään, katseet kannattaa jo joiltain osin kääntää syksyyn. Sen nimittäin kestää synkkyydessään paljon paremmin, kun hakee valoa teatterista! Oulussa syksy 2016 näyttää erittäin kirkkaalta. Nousu on mukana.

Ohjelmistossa aloittaa neljä uutta esitystä. Puku- ja lavasteloistoa ja romantiikkaa hakeville tarjoillaan herkkuna huikea klassikko Valheet ja viettelijät, joka on nähty aiemmin elokuvana ja lukuisilla näyttämöillä teatterikappaleena. Pääosissa loistavat Merja Larivaara ja Kari-Pekka Toivonen, ja näytelmän ohjaa Pertti Sveholm. Näytöksiä on vain 30, joten tämä kannattaa ottaa omaan syksyohjelmaan oitis.

Suomen kantaesityksensä saa irlantilaisen Conor McPersonin näytelmä Merenkulkija, jota on esitetty teattereissa ympäri maailman ja jota tituleerataan Irlannin uudeksi näytelmäklassikoksi. Ouluun se löysi näytelmän kääntäneen Kari-Pekka Toivosen matkamuistona Dublinista. Mustan komedian ohjaa Toni Wahlström ja rooleissa nähdään vahva kööri Risto Tuorila, Hannu Pelkonen, Mikko Leskelä, Janne Raudaskoski ja Joose Mikkonen. Rinnan synkkiä sävyjä ja hulvattoman koomisia piirteitä sisältävä esitys kuumentaa takuulla tunteet yleisössäkin, ja vaikka teksti on alun perin irlantilainen, se sopii mollisointuineen ja viinapulloineen erinomaisesti myös tänne pohjolaan.

Kolmas uutuus on ratkiriemukas etelän ja pohjoisen, naisen ja miehen, uuden ja vanhan ristiriidoista voimaansa hakeva Mikko-Pekka Heikkisen romaaniin pohjautuva Jääräpää, jonka on dramatisoinut ja ohjaa nerokas Jukka Heinänen. Jääräpäässä koetetaan tehdä kuntaliitoksia ja pitää pohjoisen juureva kansa kurissa ja nuhteessa. Pääroolissa nähdään vierailevana avojalakalaishelsinkiläisenä Iida-Maria Heinonen, joka joutuu kylmiltään Oulun kaupunginteatterin vakituisten armoille. Mikko-Pekka Heikkisen romaanit ovat naurattamalla ihastuttaneet kansaa laajasti, joten tässä taitaa olla takuuvarma syksyn ilottelu.

Neljäntenä hemmotellaan lapsia Mikko Korsulaisen ohjaamassa Lasse-Maijan etsivätoimistossa eli Vallilassa, joka rakennetaan Oulun kaupunginteatterin Vinttikamariin. Lavastus tulee olemaan Jyrki Sepän taidonnäytettä, jota saimme Viirussa ja Pesosessa ihailla pari kautta sitten. Nyt ohjelmistoon tuleva Lasse-Maijan etsivätoimisto ja timantin arvoitus perustuu ruotsalaisen Martin Widmarkin arvoitus-kirjasarjan avausteokseen. Widmarkin teoksissa elämä on seikkailu, kiehtova ja mielenkiintoinen retki uteliaille. Tässä seikkailussa tulevat esiintymään ihan oikeat lapsinäyttelijät. Lasse-Maijan etsivätoimisto on ehdoton valinta kouluikäisille!

Vanhoina näytelminä jatkavat syksyssä Taivaslaulu, Pöljänpojan vakuutus ja Laulaisin sinulle lempeitä lauluja.

Oulun kaupunginteatteriin on saapumassa upea syys! Nousu on silmät selällään näytöksissä mukana.

https://youtu.be/k9PbvVYZsNU&w=320&align=right]
LISÄÄ JUTTUJA:

Rakkaudella pantua – Kotioluen uusi tuleminen – Mika Laitinen, Maria Markus