Olet valaissut minun tietäni

Kaunis kunnianosoitus vahvoille ja hauraille presidenttien puolisoille

Olet valaissut minun tietäni kertoo satavuotiaan Suomen tarinaa presidenttien puolisoiden elämien kautta. ”Presidentin puoliso ei ole työ”, on osuvasti todennut Jenni Haukio. Presidentin puolisolla ei ole virallista tehtävää, eikä siitä saa korvausta, vaikka työmäärä on suuri, sillä protokolla edellyttää, että moniin edustustilaisuuksiin on osallistuttava ja he ovat julkisuudessa halusivatpa sitä tai eivät. Puolison rooli onkin muotoutunut sellaiseksi miksi hän itse sen on tehnyt.

Virallinen historiankirjoitus keskittyy politiikkaan ja valtakuvioiden pohtimiseen, ja presidenttien elämäkerroissakin puolisoita käsitellään vain viitteinä. Harvoin niissä käsitellään puolisoiden välisiä suhteita tai puolison omia saavutuksia. Kirja on kaunis kuvaus puolisoiden arjesta, ja siinä käsitellään niitä tunteita, tapahtumia ja tekoja, jotka virallinen historiankirjoitus sivuuttaa, tuoden esille presidenttien puolisoiden suuren merkityksen koko kansakunnalle. Eivätkä kaikki suinkaan olleet riemuissaan maan ykkösnaisen asemasta, ainakaan aluksi.

Monet puolisoista ovat tehneet uraa uurtavaa työtä niin lastensuojelun, mielenterveyden kuin kulttuurin saralla. Ester Ståhlberg aloitti yhdistystoiminnan, jota monet muut jatkoivat. Hän on Koteja Kodittomille Lapsille -yhdistyksen perustaja, mikä tunnetaan nykyisin Pelastakaa Lapset ry:nä. Myöhemmin moni puoliso huomasikin, että asemansa vuoksi heitä kuunnellaan ja he ovat avanneet keskusteluja merkitykselliseksi kokemistaan asioista, käyttäen asemaansa korostamaan sen tärkeyttä. Joskus tämä avaus on ollut käänteentekevä koko kansakunnan hyvinvoinnille ja saattanut vaikuttaa jopa enemmän kuin politiikka.

Kirja käy lyhyesti läpi puolisoiden lapsuutta, nuoruutta ja opiskeluja. Sekä aikoja presidentin rinnalla, usein puolisot ovat olleet tukena, ja myös taustavaikuttajina. Tarinat alkavat tietysti Ester Ståhlbergistä, jonka kontolle tuli kehittää juuri itsenäistyneen maan etikettiä ja protokollaa niin valtiollisiin ja diplomaattisiin tapahtumiin kuin vähän vapaampiin tilaisuuksiin. Hän oli aktiivinen naisasianainen ja vaati muun muassa äänioikeutta naisille. Sata vuotta myöhemmin presidentinlinnassa asuu Jenni Haukio. Salaperäinen Jenni Haukio on nuorin presidentin puolisoista ja yllättäen puolisoista ehkä se joista tiedetään kaikkein vähiten.

Luotettavalla ja vahvalla puolisolla on ollut oma merkitys presidenttien arjessa. He ovat jokainen omalla tavallaan vaikuttaneet kulisseissa. On hienoa, että he ovat saaneet oman kirjansa, joka kertoo myös sata vuotiaan suomen tarinaa maan synnystä tämän päivän monikulttuuriseen ja muuttuvaan maailmaan.

Kirja on kaunista luettavaa. Tarinat tempaisivat mukaansa, ja Storgård avaa lempeällä tavalla presidenttien puolisoiden maailmaa. Vaikka välillä kurkistetaan puolisoiden yksityiselämään varsin syvälle ja myös vaikeuksiin, kirjoittaa Storgård niistä lämpimästi. Tämä kirja on kurkistus vahvojen puolisoiden elämään, se on kertomus heistä, joiden elämä ei päädy virallisiin historiakirjoihin.

Olet valaissut minun tietäni – Presidenttien puolisot
Päivi Storgård

Kustantamo S&S
sivuja 199


LISÄÄ JUTTUJA: