NT Live: Frankenstein

Hyvän ja pahan olemus klassisen tarinan keskiössä.

Maanantaina 22. lokakuuta eri puolilla Suomea Finnkinon saleissa nähtiin Lontoon National Theatren näyttämöllä vuonna 2011 nauhoitettu teatteriproruktio Frankenstein. Tämä Nick Dearin luoma näytelmä Frankenstein pohjaa Mary Shelleyn romaaniin. Sen päähahmo, Frankensteinin henkiin herättämä Olento on viattomuudessaan lapsenomainen, mutta hahmoltaan irvokas. Vailla ystäviä oleva Olento käy koko ajan epätoivoisemmaksi ja kostonhimoisemmaksi kun hän kohtaa julmuutta kaikkialla. Lopulta hän päättää etsiä käsiinsä kehittäjänsä Frankenstainin ja solmia tämän kanssa kammottavan sopimuksen.

Jo esityksen alussa käy selväksi, että Benedict Cumberbatch loistaa Olennon roolissaan. Näytöksen alussa varsin paljon aikaa kuluu siihen kun Olento syntymänsä jälkeen, oppii hallitsemaan raajojaan ja havannoi ympäröivää maailmaa. Vaikka kohtaus kestää useita minuutteja Cumberbatchin roolisuoritusta on mahtava seurata.

Tässä versiossa Olento saa suuren roolin ja tarinaa kuljetetaan eteenpäin hänen näkökulmastaan. Hän syntyy viattomana, ja koko maailma on hänelle outo. Ihmiset suhtautuvat Olentoon vihamielisesti pääasiassa tämän ulkonäön takia. Tarina kertoo siitä, millaista on olla erilainen ja elää maailmassa jossa tuntee itsensä ulkopuoliseksi. Esityksen aiheeksi on tunnistettavissa hyvän ja pahan kehitys, se kuinka synnymme viattomina, mutta kuinka ympäröivä maailma asenteillaan ja käyttäytymisellä saa esille myös huonot puolet.

Teatterista elokuvasaleihin ympäri maailmaa

Esitys sai ensi-iltansa vuonna 2011 National Theatren näyttämöllä Lontoossa ja siitä tuli kansainvälinen sensaatio. Esityksen nauhoituksen on tähän mennessä nähnyt lähes puoli miljoonaa katsojaa elokuvateattereissa ympäri maailmaa. Nauhoitetun näytelmän katsominen elokuvateatterissa on sinänsä elämys, filmiltä näkyy välillä teatteriyleisöä ja lavaa ja myös teatterikatsomon ääniä kuuluu nauhalta. Toisaalta välillä näytelmää on kuvattu siten, että voisi kuvitella katsovansa elokuvaa. National Theatressa osataan näytelmien tallentaminen ja tämäkin esitys oli loistava.

Lavastukset Lontoon National Theatren lavalla ovat myös omaa luokkaansa, esimerkiksi välillä lavalle nähdään aito ruohomatto, jossa olento perehtyy ympäröivään maailmaan ja esityksessä voi kokea myös oikean nuotion palavan lavalla.

Vaihtuvat roolit

Esitys on englanninkielinen ja siinä tulisi olla myös englanninkieliset tekstitykset, nämä puuttuivat jostain syystä Finnkinossa 22. lokakuuta nähdystä esityksestä, mutta se ei haitannut esityksen seuraamista. Pääasiassa roolihahmojen käyttämä englanti on sen verran selkeää, että sitä on vaivatonta seurata.

Näytelmän on ohjannut Oscar-palkittu Danny Boyle ja tämän esityksen mielenkiintoinen piirre on pääroolien esittäjien vaihtuminen esityksissä. Päärooleissa esiintyvät Benedict Cumberbatch ja Jonny Lee Miller, vaihtavat eri esityksissä keskenään Victor Frankensteinin ja hänen luomansa Olennon rooleja. Finnkinon esityksissä 22. lokakuuta Jonny Lee Miller oli Frankenstein ja Benedict Cumberbatch oli Olento, ja puolestaan 29.10. Cumberbatch on Frankenstein ja Miller Olento.

Frankenstein tulee useisiin Finnkinon saleihin vielä maanantaina 29. lokakuuta, joten tämä esitys on vielä mahdollisuus kokea. Tätä kuten muitakin National Theatren Live esityksiä voi varauksetta suositella. Finnkinon Event Cinema esityspaikkakunnat ja ajat: https://www.finnkino.fi/eventcinema/ohjelmistossa 
LISÄÄ JUTTUJA: