Nina Wähä: Perintö

Kuka saa kaiken?

”Tämä on murhatarina. Joku kuolee. Ja joku on syyllinen. Meidän täytyy selvittää kuka. Ja kuka. Ja miksi.” Kirjailija Nina Wähä aloittaa romaaninsa Perintö suorapuheisesti.

Tarina alkaa siitä, kun Toimin perheen esikoinen Anni matkustaa Tukholmasta jouluksi kotiin Suomeen. Annia ei kiinnosta palata lapsuutensa kotiin ja tavata sisaruksia. Hän ei ole edes kertonut perheelleen odottavansa esikoistaan. Nyt hän on kuitenkin palaamassa sinne mistä kaikki alkoi, Torniojokilaaksoon, maatilalle, jolla hän varttui.

Piilotellut salaisuudet paljastuvat

Wähä kuvaa Toimin suurperheen elämää 1980-luvulla. Perheeseen kuuluu kaksitoista lasta, ja lähes jokainen heistä palaa kotiin jouluksi. Moni lapsista on halunnut lähteä kauas kotoa ja rakentaa elämäänsä muualla. Suurin syy tähän on Pentti-isä, joka on hallinnut perhettä kovin ottein. Jouluna tilanteet kärjistyvät ja perheen Siiri-äiti näkee eron mahdollisuutena aloittaa uusi elämä.

Sisarukset vaikuttavat olevan rehellisiä ja kaikki samalla puolella, mutta taustalla yksi jos toinenkin juonii omiaan. Yksi haluaa kauas kotitilalta ja samalla unohtaa kaikki menneet. Toinen haluaa saada koko tilan itselleen. Kulisseissa juonitaan, ja lopulta päädytään taistelemaan siitä kuka saa perhetilan itselleen. Romaani avaa jokaisen, keskenään varsin erilaisen, lapsen tarinaa. Samalla paljastuvat salaisuudet, joita perheessä on piiloteltu vuosia.

Omat kokemukset ja lapsuusmaisemat tarinaksi

Mielenkiintoista on, että kirjailija Nina Wähä asuu Tukholmassa ja hänen äitinsä on kotoisin Torniojokilaaksosta, jossa Wähä on viettänyt lapsuutensa. Wähä osaa kuvata henkilöt ja paikat niin uskottavasti, että melkein luulee tuntevansa henkilöt. Lisäksi hän kertoo heidän tarinaansa mukaansatempaavasti ja viihdyttävästi. Wähä johdattaa lukijan taitavasti läpi vuosien ja tutustuttaa hänet yhteen sisarukseen kerrallaan.

Yli viisisataa sivua hurahtaa hetkessä ‒ tarinan olisi suonut vielä jatkuvan. Monet tapahtumat ovat vakavia: kirjassa on väkivaltaa, juonittelua ja ankaraa kuria, mutta myös rakkautta ja halua auttaa.

Perintö on mainio perhetarina, jossa jokaisella perheenjäsenellä on tarinansa kerrottavanaan sekä myös omat salaisuutensa ja haaveensa. Kaikki tämä on kerrottu hienosti romaanissa. Jokaisen luvun alussa on lyhyt alustus, joka avaa kutkuttavasti tulevaa, mutta jättää samalla lukijalle paljon arvailtavaa.

Kirja on julkaistu vuonna 2019 ruotsiksi nimellä Testamente, ja se oli ehdolla vuonna 2019 August-kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Suomennos julkaistiin syksyllä 2020.

Perintö
Nina Wähä

WSOY
Sivuja 550
Sanna Manninen


LISÄÄ JUTTUJA: