Markku Pääskynen: Niin kaunis on maa

Mitä on ystävyys?

Maria ja Tuomas viettävät lauantai-iltaa ystäviensä Onnin ja Aliinan kotona. Sunnuntaiaamuna Maria ja Tuomas ovat kadonneet. Onko heille sattunut jotain vai loikoilevatko he vain hotellissa – kuten vuosia aiemmin? Tästä asetelmasta alkaa Markku Pääskysen romaani Niin kaunis on maa.

Romaanin tapahtumat rakentuvat Onnin kautta, kun hän pohtii ystäviensä katoamista ja muistelee samalla pitkää ystävyyttä. Hän yrittää löytää vihjeitä siitä, missä pariskunta voisi olla, ovatko he kadonneet vapaaehtoisesti vai onko heille todella sattunut jotain. Hänen yksinäiset kävelyretkensä ympäri Helsinkiä johdattavat lukijan pikkuhiljaa ystäväpariskuntien elämään.

Keitä me olemme?

Romaani avautuu lukijalle hiljalleen. Välillä tuntuu, että koko katoaminen on oikeastaan vain sivuasia ja pääosassa ovat valinnat, haaveet ja todellisuus. Yhdeksi isoksi teemaksi nousee Onnin pohdinnat Tuomaksesta, jolla on kaikkea, mutta joka vaikuttaa silti eksyneeltä ja onnettomalta. Hän yrittää ymmärtää, miksi ystävän on vaikea elää onnellisena.

Romaani on tarina nykyihmisestä, valinnoistamme ja siitä kuinka paljon ympärillä olevat ihmiset ja heidän mielipiteensä vaikuttavat meihin. Se haastaa pohtimaan elämmekö elämää, jota todella haluamme vai vaikuttavatko ystäviemme mielipiteet valintoihimme enemmän kuin uskommekaan.

Kirjassa Onni huomaa vasta Tuomaksen kadottua kuinka outo, huonosti käyttäytyvä ja manipuloiva tämä on. Tuomas on päässyt vaikuttamaan muiden elämään lähes huomaamatta ja vasta kun hän on poissa, Onni osaa kyseenalaistaa ystävyyden.

Kaunista filosofista tekstiä

Pääskysen tyyli kirjoittaa on kaunista. Jokainen lause kertoo paljon ja tekstiä täytyy jäädä pohtimaan. Hän kuvaa hyvin yksityiskohtaisesti tapahtumia, ja myös dialogit paljastavat paljon.

Pääskynen on kirjoittanut varsin filosofisen romaanin, jossa tapahtumilla ei oikeastaan ole merkitystä. Tärkeintä on sen sanoma: jokaisen olisi hyvä pysähtyä hetkeksi tutkimaan valintoja, ihmisiä ympärillä ja omia haaveita. Toisten haaveet ja unelmat eivät ole välttämättä meidän haaveita ja unelmia.

Kaiken pohdinnan päätteeksi kirjan lopussa paljastuu mitä Marialle ja Tuomakselle tapahtui.

Niin kaunis on maa
Markku Pääskynen

Tammi


LISÄÄ JUTTUJA:

Rakkautta