Myyttinen seikkailu alkaa Pienen hauen pyydystyksestä

Onkimalla vai noituudella?

20.03.2023
Teksti:
Kuvat:
Kaisa Tiri

Pienen hauen pyydystys sai ensi-iltansa Oulun teatterin suurella näyttämöllä lauantaina 11. maaliskuuta. Näytelmä on Janne Pellisen ensimmäinen ohjaus Oulussa.

Vanha kirous tuo tarinan päähenkilö Elinan jokakesäiseen tapaan kotipaikkakunnalleen Vuopion kylään Itä-Lappiin. Joka vuosi hän myös suuntaa pienelle lammelle pyytämään haukea, sillä kirouksen myötä hänen elämänsä on kiinni onnistuneesta hauen pyydystyksestä. Tänä vuonna lukuisat haasteet tuntuvat tekevän siitä mahdottoman. Samaan aikaan hänen kintereillään on poliisi, joka epäilee häntä vakavasta rikoksesta.

Elinan äiti oli väkevä noita, ja jo nuorena Elina löysi äitinsä loitsukirjat. Auttaisivatko loitsut nyt? Ja mitä oikein tapahtui Elinan ja hänen suuren ensirakkautensa Jousian välillä? Saako poliisi Janatuinen Elinan kiinni? Näistä aineksista tarina lähtee rakentumaan.

Maagista realismia

Näytelmässä on paljon mystisiä hahmoja kuten Moukku-Olli, Peijooni, Hattara ja Raitajalka, jotka ovat kyläyhteisölle ihan normaaleja kummajaisia ja joiden olemassaolo on heille luonnollista. Sen sijaan paikkakunnalle saapuva poliisi Janatuinen kokee nämä olennot varsin outoina.

Näytelmä on myös täynnä arkisia tapahtumia ja tunnistettavia kyläyhteisön jäseniä. Tarinassa maagiset ainekset sekoittuvat sulavasti arkiseen dialogiin ja kanssakäymiseen. Tämä tekee esityksestä kiehtovan, erilaisen ja samalla upean.

Tarinassa on kyse rakkaudesta ja siitä irti päästämisestä. Rakkausasiat ovat usein mutkikkaita, ja niin ne ovat myös tässä näytelmässä. Kysymys kuuluukin: osaammeko päästää irti vai kietoudummeko menneeseen? Esitys ei ole kuitenkaan näin vakava eikä pohdiskeleva, vaan tämä pohdinta jää katsojalle. Sen sijaan esitys on täynnä huumoria ja koomisia kohtauksia.

Rohkeaa, hauskaa ja oivaltavaa teatteria

Pienen hauen pyydystys on Pellisen ensimmäinen dramatisointi ja ohjaus Oulun teatterille. Näytelmä koostuu niin monista elementeistä, että välillä tapahtumien kirjo hengästyttää. Hienoa on, että lavalle on uskallettu tuoda niin mielikuvitusolentoja, jotka tuntuvat tutuilta vanhoista myyttisistä tarinoista, kuin varsin samaistuttavia realistisia henkilöhahmoja. Esitys on yhdistelmä fantasiaa, rakkausdraamaa ja komediaa. Kokonaisuus on upea!

Draaman kaari pitää otteessaan, ja varsinkin ensimmäisellä puoliajalla katsoja joutuu pohtimaan mitä kaiken taustalta paljastuu, sillä on varsin ilmeistä, että Elinan tarinassa on vielä paljon salaisuuksia. Näytelmä jättääkin paljon myös katsojan oivallettavaksi.

Kokonaisuudessaan näyttelijät loistavat rooleissaan. Elinan roolissa Asta Sveholm on samaan aikaan herkkä mutta määrätietoinen. Erityisesti Askoa esittävän Jaana Kahran sanailu on riemastuttavaa ja olemus on varsin uskottava. Vahvan roolin poliisi Janatuisena tekee Ella Lahdenmäki, joka esityksen aikana muuntautuu etelän kovasta poliisista lähemmäs Lapin kyläläisten sielunmaisemaa. Lavalla nähdään myös Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion oppilaita, ja myös heille on annettu useassa kohtauksessa merkittävä rooli. He tuovat esimerkiksi Väkiyö-kohtaukseen todellista fantasia-ainesta.

Esitys on koettava, sillä upeaa kokonaisuutta on lähes mahdoton kuvailla. Jokainen katsoja voi sitten itse päättää, näkeekö sen huikeana fantasiaseikkailuna vai sukeltaako syvemmälle tarinan pyörteisiin jääden pohtimaan sen sanomaa. Joka tapauksessa tarjolla on huikeaa komediaa.

Oulun teatteri: Pienen hauen pyydystys. Ensi-ilta suurella näyttämöllä 11.3.2023. Alkuperäisteos Juhani Karila. Ohjaus ja dramatisointi Janne Pellinen. Lavastus Annukka Pykäläinen. Pukusuunnittelu Sanna Levo. Äänisuunnittelu Jari Niemi. Kampaus- ja maskeeraussuunnittelu Reetta Rohkimainen.

Rooleissa: Asta Sveholm, Ella Lahdenmäki, Juho Uusitalo, Anne Syysmaa, Sami Lalou, Henri Halkola, Henri Tuominen, Annika Aapalahti, Jaana Kahra ja Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion nuoria.
LISÄÄ JUTTUJA:

Kay Scarpettan tutkimuksia : Riistetty