Myyntimies Mynttinen: Back to Office

07.08.2016
Fiilis: sold!

Ketkä muistavat vielä vanhan kunnon Myrkky-lehden finnirikkailta teinivuosiltaan? Käsi ylös! Yksi Myrkyssä seikkailleita hahmoja oli Myyntimies Mynttinen, jonka 25-vuotisjuhlan kunniaksi on julkaistu nyt juhla-albumi, joka kerää kokoon myyntitykin uudempia tarinoita. Pakkohan se oli herättää sisäinen 15-vuotias teinipoika takaisin henkiin ja katsastaa albumi.

Legendaarisen Myrkky-lehden sisältö oli pääsääntöisesti norjalaisesta Pyton-lehdestä peräisin, mutta mukana oli myös suomalaista tuotantoa, joista Santtu Liiman tekemä hahmo, Myyntimies Mynttinen, oli yksi niistä. Myrkky-lehden aihepiiri huomioiden tarinat olivat oikein roiseja alapäätyyliin tehtyjä kommelluksia Mynttisen edesottamuksista, hän kun sattuu olemaan ovelta ovelle käyvä seksivälinekauppias.

60-sivuinen kokoelma sisältää niin vanhaa kuin uuttakin Mynttistä. Vanhat tarinat ovat vuosilta 2002–2009 ja ne on voinut bongata aikoinaan Myrkky-lehdessä. Lehden viimeinen, melkein 20-sivuinen Mynttinen palaa hommiin, on tältä vuodelta peräisin olevaa uutta tarjontaa. Hahmon tuorein jakso osoittaa hyvin, että Santtu Liiman ote ei ole yhtään lipsunut, vaan härski ote on hyvin hallussa yhä edelleen.

Onko Mynttisen tarinat sitten yhä hauskaa tai relevanttia luettavaa? Vastaus on veteen piirretty viiva ja varmaan vaihtelee ihmiskohtaisesti, sillä monista stereotypioista ja alapäätyylistä huumorinsa repivä sarjakuva voi olla monen mielestä loukkaava. Tai ainakin hyvin lapsellinen, jota se kyllä onkin. Toisaalta tarinoissa ei ole aistittavissa minkäänlaista pahantahtoisuutta ja ne onkin tehty aikamoinen pilke silmäkulmassa; tuhma sarjakuva nuorille pojanklopeille tai henkisesti sille tasolle jääneille.

Mynttisen seikkailuista nauttii varmasti eniten juuri ne, jotka ovat hahmoon aikoinaan tutustuneet Myrkyn sivuilta ja tietävät myös mitä odottaa. Sopii luultavati myös niille ihmisille, jotka yhä jaksavat höhöttää alapäähuumorille ja muille törkyjutuille.

Yhden lehden hinta on 20 euroa ja sen voi ostaa virallisesta verkkokaupasta.

Myyntimies Mynttinen: Back to Office
Santtu Liima

Omakustanne
Sarjakuva-albumi


LISÄÄ JUTTUJA:

Meriteatteri, Eikä merta enää ole