Minna Maijala: Katri Vala ‒ Kulkuri ja näkijä 

Katri Vala ‒ eksotismin papitar vai surumielinen pasifisti?

07.01.2022
Teksti:

Minna Maijalan kirjoittama Katri Vala ‒ Kulkuri ja näkijä on elämäkerta runoilija, opettaja ja suomentaja Katri Valasta (1901‒1944). Valasta useilla on vahvoja mielikuvia. Hän oli suomalaisen runouden modernismin airut, eksotiikan papitar sekä intohimoinen tulenkantaja. Hän oli myös tulisieluinen sodan ja fasismin vastustaja, mutta millainen ihminen myytin takaa löytyy?

Karin Alice Wadeström joutui jo 10-vuotiaana kokemaan puutetta ja epävarmuutta. Hänen isänsä kuoli nuorena ja perhe joutui ahdinkoon. Ehkä siksi runoudesta hullaantunut nuori nainen opiskeli opettajan ammatin, mikä toi varmasti turvaa. 

Karin Alice julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa Kaukainen puutarha (WSOY, 1924) suomenkielisellä taiteilijanimellä Katri Vala. Kokoelma on täynnä elämän riemua ja luonnon ylistämistä.

Pian Valan elämään hiipi kuitenkin varjoja hänen sairastuttua tuberkuloosiin. Runot kertovat tunteista elämän ja kuoleman rajalla. Hänen elämässään oli vastoinkäymisiä ja hän menetti myös lapsensa pian syntymän jälkeen.

En tasaista pitkää elämää rukoile
vain yötä ja päivää
korkeana tulipatsaana.

Runoilija ja yhteiskunnallinen toimija

Runouden lisäksi Katri Vala toimi myös yhteiskunnallisesti. Hän oli aktiivinen kirjailijaryhmittymä Tulenkantajissa, läheni nousevaa vasemmistoälymystöä ja näki, mitä Euroopassa ja Suomessa 1930-luvulla tapahtui.

Vala kertoi näkemänsä myös rohkeasti ääneen ja kärsi valtion taholta mielipiteistään. Häntä esimerkiksi kuulusteltiin vehkeilystä valtiota vastaan ja epäiltiin vallankumoukselliseksi. Hänen  kerrotaan sanoneen:

Diktatuureissa väärämieliset taiteilijat ammutaan, demokratioissa tapetaan nälkäkuolemalla

Valitettavasti Valan elämä päättyi nuorena. Hän kuoli vain 42-vuotiaana tuberkuloosiin Ruotsissa, Eksjön parantolassa. 

Kurkistus 1920‒30-lukujen kirjailijapiireihin

Minna Maijala tuo kattavasti esiin Valan eri puolet. Katri Vala oli runoilija, kansakoulunopettaja, äiti ja rakastaja. Valtava aineisto on muokattu nautittavaan muotoon ja  kuvaliite tukee kirjan tarinaa. Minulle kirja antoi valtavasti uutta tietoa. 

Katri Valan elämäkertaa lukiessa pääsee matkalle 1920‒30-lukujen Suomen kirjailijapiireihin. Runoilijat ja kirjailijat, kuten Elina Vaara ja Mika Waltari näyttäytyvät kirjan sivuilla. Ajan kulttuurihistoriasta saa teoksesta kattavan näkemyksen.

Elämäkerta piirtää kiinnostavan kaaren sortovuosista sisällissodan pitkän varjon kautta talvisotaan ja jatkosotaan sekä kertoo miten vaikeat ajat näyttäytyivät runoilijalle. Valan runous on ajassa kiihkeää ja merkityksellistä.

Pidin kirjasta valtavasti. Sen lisäksi, että se kuvaa elävästi runoilija Valaa, se paljastaa myös aikakautensa historiaa. Vaikka tietomäärä on valtava, kirjan lukeminen on nautinto. Kerronta etenee keveästi ja kiinnostavasti – teksti on taidokasta ja elävää. Kirja suorastaan pakottaa tarttumaan Katri Valan Koottuihin teoksiin ja lukemaan runoja aivan uusin silmin!

Katri Vala - Kulkuri ja näkijä
Minna Maijala

Otava
414 sivua


LISÄÄ JUTTUJA:

Aku Louhimies