Mikko Kivinen: Helvetin hyvä elämä

Koomikko ja Mikko Koo

24.01.2017
Teksti:
Fiilis: Hauska

Suomalaisilla teatteriestradeilla, television viihdeohjelmissa, elokuvissa sekä keikkalavoilla pitkän uran tehnyt hauskuuttaja Mikko Kivinen (s. 1957) avautuu elämänsä eri vaiheista avoimessa kirjassaan Helvetin hyvä elämä.

Kirjan nimi on houkutteleva, ehkä jopa liiankin houkutteleva. Näyttelijöiden elämistä on kirjoitettu maailman pitkä sivu. Allekirjoittaneella Kivisen teos on kuitenkin ensimmäinen laatuaan, mitä tulee näyttelijän tekemisiin.

Mikko Kivisen tie nykyiseen statukseensa on ollut hyvin kova ja vaiherikas. Alussa oli vaikeuksia saada itsensä läpi muun muassa teatterikouluun, jonne hän yritti useita kertoja pääsemättä. Sitten mies haki vauhtia maakuntateattereista ja kollegoista. Pienen hetkellisen elämänmuutoksen ja periksiantamattoman asenteen turvin lopulta teatterikoulun ovet avautuivat. Vastassa oli ehkä Suomen provosoivin opettaja koskaan – jo edesmennyt – Jouko Turkka.

Kivinen on tekemiselleen hyvin omistautuva mies. Hän on ottanut vastaan miltei kaikki työtarjoukset, olivatpa ne sitten kuinka hankalia tahansa. Tie Suomen viihdemaailman kärkiporukoihin on siis ollut nimensä mukaisesti kivinen mutta lopulta hyvin antoisa. Kivinen on saanut tehdä juuri sitä työtä, josta nauttii. Julkisuus on sekä antanut että ottanut, niin hyvässä kuin pahassa.

Kirjassa Mikko Kivinen käy läpi rehellisen avoimesti alkumatkan koomikon hommiin, maaseututeatterien hyvät ja huonot puolet sekä erilaisia toimintamalleja, joilla hauskuuttaja selviää tiukoista paikoista. Mikko Kivinen oli osa Lapinlahden Linnut -viihdeorkesteria. Kirja käy läpi Lintujen suosion nousun ja laskun, bändin eri vaiheet ja lopulta tuhon. Lapinlahden Lintujen seikkailut ja urpoilut on erittäin hauskaa luettavaa.

Hauskaa ja oivaltavaa on moni muukin. Loppua kohti mies pohtii uraansa ja elämää ylipäätään perheen, ystävien ja harrastustensa kautta. Kivinen antaa itsestään lopulta melko tavallisen ihmisen vaikutelman – tavallisiahan me kaikki lopulta olemme omine erilaisuuksinemme.

Teos on kaunistelematon ja rehellinen. Moni kotimaamme julkimo saa suorat sanat kirjan kautta. Kivinen on puhunut kirjan tarinan lähes sellaisenaan kuin se opuksen sivuilla lukee, ja kirjailija Jukka Lyytinen on toimittanut lopullisen tekstin luettavaan muottiin. Helvetin hyvä elämä on ihan hyvä kirja.

Mikko Kivinen: Helvetin hyvä elämä
Jukka Lyytinen

Paasilinna
Sivuja: 251


LISÄÄ JUTTUJA:

Trashlake suihkulähteellä, Taiteiden yö. Romaani Rehab