Mikael Helasvuo: Elisabethin kakku ja muita novelleja

Sibelius-Akatemian professori soittaa ensitahtinsa esikoiskirjailijana

Mikael Helasvuon esikoisteos Elisabethin kakku ja muita novelleja koostuu tarinoista, jotka yksi toisensa jälkeen imaisevat absurdeihin tunnelmiinsa. Kokoelma sisältää kolmetoista ihmisläheistä novellia 1700-luvulta nykyaikaan. Novelleista huokuu Helasvuon elämänkokemus ja -ymmärrys. 

Tarinat soivat useissa sävellajeissa

Vaikka tarinoita on useita, kokoelma ei ole sekava. Helasvuon pitkä ura Radion Sinfoniaorkesterin soolohuilistina ja toiminta Sibelius-Akatemian puhallinsoitinten professorina tulee esille novelleissa, joissa musiikki on tavalla tai toisella sivu- tai pääroolissa.

Helasvuo onnistuu luomaan tarinoissaan musiikillisia, herkkiä tunnelmia, herättäen päähenkilöt eloon tarkoilla kuvauksillaan. Hänen luontokuvauksensa ovat myös tehokkaita.

Novelleissa kuljetaan ympäri maailman: Helsingistä Irkutskin kuvernementtiin ja Fuerteventuuraan, vain muutamia mainitakseni. Paikkojen ja aikakausien kirjo ei kuitenkaan tee lukukokemuksesta levotonta, sillä kirjaa voi lukea pieni osa kerrallaan, välillä taukoja pitäen.

Absurdien hirviöiden esiinmarssi

Kerrontaa hämmentää useissa novelleissa tapahtuvat yllättävät ja absurdit käänteet, jotka hyppäävät esiin hirviömäisinä olentoina, ihmismielen vihollisina tai apulaisina. Järven pohjamudista nousee jättimäinen hirvi, joka auttaa uupunutta uimaria ulapalta kotirantaan. Sonninmullikan kokoinen, ilkeänaamainen bengalintiikeri ilmestyy opettaja Söderbergin intensiivisen, lähes mielipuolisen soittoepisodin aikana huoneeseen.

Kuvaavatko hirviöt ihmismielen tuottamia ristiriitoja ja pelkoja? Helasvuon tarinoissa elämä ei todellakaan ole sitä, miltä se aluksi näyttää. Eikä se mitä näet ole aina totta. Totuus esiintyy elämässä teeskentelemättömän nöyränä.

Loppusoinnut

Helasvuo on luonut mielenkiintoisen kirjon novelleja yksien kansien sisään. Musiikin läsnäolo juonikuvioissa tuo teksteihin uusia ulottuvuuksia nostaen tunnelmat omiin korkeuksiinsa, hyödyntäen kaiken sen, mitä musiikissa sävellajit ja nuotit ilmaisevat. Tässä lajissa Helasvuo on vertaansa vailla.

En voi jättää ylistämättä myöskään dialogien sujuvuutta sekä henkilöhahmojen inhimillisyyttä, jotka tekevät kirjan lukemisesta kiehtovan kokemuksen.

Toivon todella, ettei esikoisteos jää Helasvuon ainoaksi kirjalliseksi julkaisuksi.

Elisabethin kakku ja muita novelleja
Mikael Helasvuo

Aviador
200 sivua


LISÄÄ JUTTUJA:

Bolla