Miika Nousiainen: Pintaremontti

Täydellistä arkea

Sami etsii epätoivoisesti itselleen naista, jonka kanssa voisi perustaa perheen. Hänen siskonsa Henna on yrittänyt miehensä kanssa lasta tuloksetta jo vuosia, vaikka ei ole paljastanut asiaa edes lähimmilleen. Heidän äitinsä Seija on menettänyt juuri puolisonsa. Lasten asiat, etenkin tulevat lapsenlapset kiinnostavat häntä entistä enemmän.

Samin kaveri Markus on jäänyt kolmen tytön yksinhuoltajaksi vaimon uuvuttua viimeisen lapsen jälkeen. Samin ja Markuksen kaveri Pesonen ajautuu puolestaan omaishoitajaksi, joka vanhempien kuoltua löytää yllättäen rakkauden.

Kirjan keskiössä on Sami, joka linkittää muut kirjan henkilöt toisiinsa. Rakkaus koskettaa kaikkien elämää tavalla tai toisella. Kaikki he lukevat myös suosittua Pintaremontti-lifestyleblogia, joka kuvaa täydellisen perheen arkea –tai niin se ainakin antaa ymmärtää.

Mikä on todellista ja aitoa elämää?

Miika Nousiaisen teoksessa jokainen päähenkilö kertoo vuorollaan tarinaansa omasta näkökulmastaan, joten lukija pääsee näkemään tapahtumia monelta eri kantilta. Vaihdokset ovat varsin sujuvia ja helppoja huomata, sillä kertojan vaihtuessa uusi kappale alkaa aina hänen nimellään.

Sami ajautuu heti tarinan alkumetreillä vaikeuksiin moottoripyöräjengin kanssa, ja muunneltu totuus saa myös hänen naisasiansa solmuun kerta toisensa jälkeen. Samin tarina on monin paikoin varsin epäuskottava ja siitä on vaikea löytää yhtymäkohtia todellisuuteen. Kirjan muiden henkilöiden tarinat ovat uskottavampia.

Kirja on kepeä ja huumoria on paljon. Pinnan alta löytyy kuitenkin vakavampi teema: päähenkilöiden elämä näyttää olevan kunnossa ja kulisseja halutaan pitää yllä, vaikka oikeasti asiat ovat pahasti solmussa ja ihminen voi pahoin sen kuoren alla. Kirja peilaakin varsin mallikkaasti tämän päivän ilmiötä, jossa menestyksen mittareina toimivat sometykkäyksien määrä, kauniit tavarat ja onnellinen perhe.

Kirjan tarina muistuttaa siitä, että menestyneimmälläkin ihmisellä kauniin ja iloisen pinnan alla on usein vaikeuksia, eikä ongelmia haluta myöntää edes itselleen.

Kirjaa voi suositella helppolukuisten tarinoiden ystäville, jotka haluavat jotain kevyttä luettavaa pimeneviin iltoihin.

Pintaremontti
Miika Nousiainen

Otava
Sivuja 365


LISÄÄ JUTTUJA: