Meri Valkama: Sinun, Margot

Rakkautta DDR:ssä

Meri Valkama (s. 1980) on helsinkiläinen tutkiva toimittaja, kirjailija ja viestinnän asiantuntija. Hän vietti lapsuudessaan vuosia Itä-Berliinissä ja opiskeli myöhemmin politiikan tutkimusta sekä journalismia Berliinin Freie-yliopistossa. Hänen tutkimusaiheensa oli DDR:ssä työskennelleet toimittajat.

Valkama on opiskellut proosan kirjoittamista muun muassa Kriittisessä korkeakoulussa. Hänen esikoisromaaninsa Sinun, Margot (WSOY 2021) voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon, joka jaetaan vuoden parhaalle esikoisteokselle.

Kadonneen maan muistot

DDR:ään vahvasti uskova Markus muuttaa perheineen Itä-Berliiniin ulkomaankirjeenvaihtajaksi vuonna 1983. Pieni Vilja-tytär ja hänen pikkuveljensä kasvavat itäsaksalaisten ihanteiden keskellä, kunnes muuri murtuu vuonna 1989. Sen myötä hajoaa myös vanhempien avioliitto.

Suomeen palaamisen jälkeen Viljan muistikuvat lapsuuden kadonneesta maasta hiljalleen haalistuvat. Isän kuoltua hänen asunnostaan löytyy nippu kirjeitä Margot-nimiseltä naiselta. Vilja haluaa tietää kuka Margot oli ja kuka hänen isänsä oikeasti oli. Hän palaa Berliiniin vuonna 2011 etsimään kadonnutta aikaa ja itseänsä.

Muuttunut Berliini kantaa edelleen muistoja Viljan lapsuudesta, mutta tärkeimmät palaset puuttuvat.

Onnellinen DDR

Romaani kuvaa elävästi Saksan lähihistoriaa ja kuvailee poliittista uskollisuutta DDR:ssä. Se pohtii muurin murtuessa, mitä illuusioiden menetyksestä seuraa. Oliko DDR todella niin paha paikka elää? Ainakin Vilja on elänyt siellä turvallisen ja onnellisen lapsuuden.

Moni Viljan tapaamista henkilöistä muistaa ajan hyvänä. Mutta mitä ideologian yhtäkkinen muutos tarkoittaa ihmisille? Kenen tarinaa loppujen lopuksi kerrotaan? Onko näkökulma yhden yksilön, yksilöiden vai valtioiden?

Menneisyyttä etsiessään Vilja työstää myös omaa parisuhdettaan ja suhdettaan puolisonsa lapseen. Etäisyys auttaa hahmottamaan oman paikkansa suhteessa.

Menneisyyden palapelistä rakentuu lumoava tarina kielletystä rakkaudesta, vaikka kahden avioparin draaman henkilöt eivät ole erityisen miellyttäviä. Siitä huolimatta heidän ajatusmaailmaansa kaikkine ristiriitaisuuksineen on helppo samaistua, niin uskottavia he ovat.

Romaani on taitavasti rakennettu ja huolellisesti taustoitettu. Kirja on harvinaisen valmis esikoisteos – näkee, että Valkama on kirjoittanut sitä kymmenen vuotta. Jään ilolla odottamaan hänen seuraavaa teostaan, joka on jo työn alla.

Sinun, Margot
Meri Valkama

WSOY
556 sivua


LISÄÄ JUTTUJA:

masennuskomedia black peider itse Näytelmän Ei kertonut katuvansa naiset matkaavat löpi poltetun Lapin