Merenkulkija ui syvissä vesissä

Dublinilaisen Conor McPhersonin Seafarer (2006) toi tummaa irkkutunnelmaa pariksi tunniksi Oulun kaupunginteatterin pienelle näyttämölle. Täysi salillinen hiljentyi 9. syyskuuta seuraamaan Suomen kantaesitystä näytelmästä Merenkulkija, jonka oli suomentanut teatterin taiteellinen johtaja Kari-Pekka Toivonen.

”Pinnaltaan nokkelan poreileva, räjähtävän hauska sekä mustan koomisistakin sävyistä syntynyt näytelmä vie katsojan mystiselle matkalle, elämän perimmäisten kysymysten äärelle”, lukee näytelmän esittelytekstissä. Esityksestä ei huumoria ja hauskuutta puutu, vaikka siinä pohjimmiltaan uidaankin syvissä vesissä. Etenkin Hannu Pelkosen tulkitsema alkoholismiaan myöntämätön Richard Harkin pitää yllä hulvatonta meininkiä kännisellä olemuksellaan. Hauska on myös Mikko Leskelän Ivan Curry, joka varsinkin alun krapulahorkassa on miltei yltiökoominen ilmestys. Muut roolit ovatkin sitten jo vakavampia. Janne Raudaskoski näyttelee Richardin veljeä James ”Sharky” Harkinia, jolla ei kerta kaikkiaan mene hyvin. Jo valmiiksi stressaantunutta hahmoa aletaan piinata kunnolla, kun Risto Tuorilan esittämä mystinen herra Lockhart astelee näyttämölle yhdessä Joose Mikkosen vauhdikkaan Nicky Giblinin kanssa.

Hämyinen valaistus, nurkissa vinkuva tuuli ja jouluaaton odottava tunnelma luovat jännitystä: jotain varmasti tulee tapahtumaan, mutta se ei välttämättä ole hyvää. Vauhdikkaan rellestyksen lomassa miehille tärkeintä on kuitenkin saada säännöllisin välein lasi täyteen Milleriä, kotipolttoista tai irlantilaisittain pelkkää raakaa viskiä. Lavastaja-puvustaja Jyrki Seppä on loihtinut remujoukolle uskottavan vaatetuksen, joka kielii rappiollisesta elämäntavasta. Ainoastaan herra Lockhart on pukeutunut muita siistimmin. Ensimmäinen näytös päättyy kutkuttavaan kohtaan: herra Lockhartin ehdottamasta pokerinpeluusta ei enää vain jutella vaan on aika pelata.

Joka kerta kun juopunut Richard lähtee ovet paukkuen ajamaan ”niitä juoppoja” pois kotikadultaan Ivan ja Nicky kintereillään, jäävät Sharky ja herra Lockhart keskenään olohuoneeseen. Tunnelma muuttuu välittömästi, kun remuava känniporukka poistuu. Yleisö voi aistia jännitteen ja kireän ilmapiirin hahmojen välillä. Vuosikymmenien takaiset tapahtumat nostetaan pöydälle. Nyt ollaan selkeästi jonkin suuren äärellä ja on aika sovittaa menneet. Nurkkaan ajettuna Sharky ei voi muuta kuin suostua vaikutusvaltaisen herran vaatimukseen: kortit määrätkööt kohtalon. Jouluaamun valjetessa seinällä roikkuvaan Jeesus-tauluun syttyy valo – joku on saanut synninpäästön.

Merenkulkija Oulun kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä 9.9. alkaen.

Kesto noin 2 t 15 min sisältäen väliajan.
LISÄÄ JUTTUJA:

Uuden aikakauden profeetta Toinen Minussa