Markus Leikola: Teidän edestänne annettu

Alussa on bakteeri

Pitkäperjantaina ristillä roikkuva Jeesus alkaa epäillä, onko hänen tehtävä sittenkään uhrautua ihmiskunnan puolesta. Epäilys kalvaa häntä sen verran paljon, että hänen on varmistettava, loiko Jumala todella ihmisen omaksi kuvakseen, eikä esimerkiksi simpanssia, jonka geeneistä 99 prosenttia on ihmisen kanssa yhtenäisiä. Varmistaakseen tämän hän elää toisen elämän maan päällä simpanssina.

Simpanssihahmoinen Hesus saapuu 1900-luvulle ja pääsee seuraamaan maailmanhistorian mullistavia käänteitä. Jokainen teko sotkee asioita, niin tietysti hänenkin tulonsa. Kun selviää, että antibioottien leviämisestä suuttuneet bakteerit ovat tehneet ihmisten kanssa sopimuksen luomakunnan hallitsemisesta, on todellinen seikkailu valmis.

Totta ja tarua

Markus Leikolan järkälemäinen romaani Teidän edestänne annettu on sekoitus historiaa, biologiaa, politiikkaa ja uskontoa. Romaanin kaukaisimmat tapahtumat ulottuvat kymmenien tuhansien vuosien päähän. Monivaiheinen tarina kuljettaa lukijaa keskiajalta viktoriaanisen Lontoon kautta Auschwitziin ja Afrikasta Israelin ja Irakin kautta Eurooppaan. Kirjassa seurataan usean eri henkilön elämää ja yllättävän monen elämään simpanssikin ehtii vaikuttaa.

Romaanissa sekoittuvat niin todellisuus kuin tarut ja se vaatii paneutumista, sillä se ei ole mitään kevyttä luettavaa. Tarina on monitahoisuudessaan mukaansatempaava. Useaan otteeseen saa ihmetellä kaikkea sitä tiedon määrää, jota se tarjoilee.

Lennokkaan tarinan taustalla on myös syvällinen sanoma: ihmiset paikasta ja ajasta riippumatta etsivät viisautta ja totuutta. Samalla synti ja syyllisyys eivät ole niin yksinkertaisia asioita kuin luulisi niiden olevan. Kirjaa voi suositella niille, jotka jaksavat paneutua historialliseen romaaniin, ja joille uskonnon sotkeminen biologiaan on vain mielenkiintoista.

Teidän edestänne annettu
Markus Leikola

WSOY
Sivuja 1082


LISÄÄ JUTTUJA:

He kuolivat turhaan