Maisku Myllymäki: Valvoja

Voiko ihmistä valvoa kuin taideteosta?

On taidemuseon näyttelyn viimeinen päivä ja museo täynnä ihmisiä, jotka haluavat vielä nähdä näyttelyn. Museovalvoja Maia istuu tuolillaan tarkkailemassa vierailijoita. Kahdeksan kuukautta sitten näyttelyn avajaisissa hän tapasi Peterin, ja heidän suhteensa sai alkunsa.

Intensiivinen yhden päivän tarina

Maisku Myllymäen Valvojaa kerrotaan Maian kautta kahdella aikatasolla: nykyhetki sijoittuu näyttelyn viimeiseen päivään, ja menneisyydessä liikutaan Maian muistoissa, jotka valottavat vähitellen hänen ja Peterin suhdetta. Maia kärsii pahasta unettomuudesta ja näyttäytyy lukijalle väsyneenä naisena, joka pyrkii välttelemään konflikteja ja miellyttämään muita. Peter puolestaan on itsevarma, huoleton ja viehättävä, jopa naistenmies.

Samoin kuin Maia valvoo museossa taideteoksia, hän valvoo Peterin elämää somen kautta. Ja Peterissä onkin vahtimista: hän lähettelee somessa kaveripyyntöjä naisille, käy treffeillä, lähtee kaverimatkoille eikä edes pyydä Maiaa mukaan. Mitä mies salailee?

Maia ei kuitenkaan halua uskoa mitään pahaa Peteristä vaan selittelee kaiken parhain päin. Lukijalle suhteesta piirtyy hyvin epätasa-arvoinen kuva, ja Peter vaikuttaa jopa kylmältä. Maia seuraa Peterin elämää somessa jopa enemmän kuin ehtii tavata koko miestä todellisuudessa.

Taide ja some

Myös taiteella on kirjassa merkittävä rooli. Myllymäki pohtii, miten taide vaatii pysähtymistä ja ymmärrystä, ja tämä korostuu sosiaalisen median pinnallisuuden rinnalla. Nykyihmiselle on usein tärkeämpää ottaa selfie tunnetun veistoksen vieressä kuin pysähtyä ja kokea taide itsessään.

Myllymäki piirtää tarkkanäköisen kuvan ajastamme ja ihmisten someriippuvuudesta. Kuinka sosiaalinen media vaikuttaa ihmissuhteisiin: voimmeko todella tuntea toista ihmistä pelkkien postausten kautta? Tai olemmeko edes käyneet näyttelyssä, jos emme julkaise sieltä kuvaa? Näiden kysymysten kautta Myllymäki käsitteleekin osuvasti sosiaalisen median vaikutusta nykypäivänä.

Voimmeko valvoa kaikkea

Myllymäki kuljettaa tarinaa hienosti eteenpäin Maian kautta. Tarina tarjoaa yllätyksiä, ihan viimeiselle sivulle saakka – jopa niin suuria, että loppuratkaisussa tapahtumat saavat uuden merkityksen ja tuovat esiin kysymyksen siitä, missä määrin voimme luottaa omiin havaintoihimme ja muistoihimme. Voiko ihminen koskaan valvoa omaa elämäänsä täysin – saati sitten toisen elämää?

Kaiken kaikkiaan Valvoja on syvällinen ja ajankohtainen kuvaus ihmisistä, jotka elävät sosiaalisen median aikakaudella. Teos herättelee pohtimaan ihmissuhteita ja somea, jossa todellisuus ja mielikuvitus helposti sekoittuvat. Se nostaa esille myös taiteen kokemisen ja tekemisen.

Valvoja
Maisku Myllymäki

WSOY


LISÄÄ JUTTUJA: