Mad Success: Seikkailijan self-help

04.01.2016
Teksti:
FIILIS: VALAISTUNUT

Madventures– ja Docventures-sarjoistaan TV:stä tuttu parivaljakko Riku Rantala ja Tuomas ”Tunna” Milonoff ovat julkaisseet seitsemännen kirjansa Mad Success – Seikkailijan self-help. Tässä kohtaa moni varmasti hieraisee silmiään tai päästää tahattoman lakonisen naurunpyrskähdyksen – taas yksi new age-itsetuntemus-suurisalaisuus-diibadaaba-ituhippi -kirja lisää niiden lukemattomien muiden joukkoon, joilla kerätään rahat pois kuljeksimasta hyväuskoisilta.

Tästä ei kuitenkaan ole kysymys, vaan Mad-äijät ovat kirjoittaneet voimallisen ja tähän maailmanaikaan ja -tilanteeseen hyvin tarpeellisen kirjan, joka voi avata lukijan, eli kirjassa mainitun seikkailijan, näkemään koko Telluksen ja kaikki sen päällä kulkevat sekä sen tapahtumat aivan uudella tavalla ja uusin silmin. Samalla sukeltaa omaan itseensä hieman pintaa syvemmälle ja tekee niistä tutkimattomista minuuden syvänteistään yllättäviäkin löytöjä.

Mad Success -opuksen keskeisenä teesinä on se, että kaikki elämämme kompastuskivet ja ongelmat juontuvat seitsemään perusheikkouteen jotka tunnetaan myös kuolemansynteinä. Niitä ovat kateus, laiskuus, ylpeys, kohtuuttomuus, viha, ahneus ja himo – nuo universaalit, kaikkia ihmisiä tässä maailmassa koskettavat inhimilliset heikkoudet siis. Ne ovat kuitenkin parhaimmillaan meille myös potentiaaleja voimanlähteitä tai ne ovat käännettävissä positiiviseen ja rakentavaan muotoon; viha voi antaa ihmiselle lisää sisua ja neuvokkuutta täpärissäkin tilanteissa, laiskuus vapauttaa turhasta stressistä ja huolehtimisesta, kateus taas voi parhaimmillaan kannustaa yrittämään lujemmin ja uskomaan itseensä enemmän. Kirjassa käydään lävitse Tunnan ja Rikun opastamana 99 askelta, joita seuraten seikkailija eli lukija tempautuu matkalle paitsi omaan itseensä, myös painimaan näiden perusheikkouksiensa kanssa, ja pyrkimään kohti parempaa minää ja sitä kautta myös menestystä ja unelmiensa saavuttamista omassa elämässään.

Vaikka Mad Success -kirjan teemat ovat erittäinkin syvällisiä ja voisivat siten olla vaikeaselkoisia, on kirjan tekstin rennon letkeä tyyli aidolla Mad-twistillä höystettynä viihdyttävä ja hauska saaden hörähtelemään itsekseen monituiset kerrat. Se myös avaa lukijalle hyvin selkokielisesti ja käytännön läheisesti monet vaikeatajuiset asiat täysin kristallin kirkkaiksi.  Ajatuksia herättävät niin Rikun ja Tunnan keskinäiset dialogit jokaisesta aihepiiristä heidän omista kokemuspohjistaan peilaten, kuin myös kuuluisien tutkijoiden, filosofien ja muiden suurten ajattelijoiden pohdinnat. Kirjassa on myös yksinkertaisia harjoitteita sekä testejä ja MadCookie-vinkkejä joiden avulla seikkailija voi edetä askel askeleelta eteenpäin ja selättää kuolemansyntejään – tai ainakin alkaa miettimään niiden vaikutusta omaan elämäänsä. Hieman vajaat 300-sivuinen kirja on kuvitettu värikkäästi ja humoristisesti, toimiva paketti siis kaikkinensa. Kun kirjaa ovat tehneet sellaiset miehet kuin Riku ja Tunna, jotka ovat kliseisesti ilmaistuna kiertäneet muutakin kuin tahkoa ja nähneet maailmaa enemmän kuin moni uskaltaa edes uneksia koskaan näkevänsä, on selvää että heidän matkoilla kokemansa asiat pulpahtelevat pintaan tämän tästä. Ja hyvä niin, sillä juuri nämä anekdootit heidän matkoiltaan ja kokemuksistaan tuovat oman herkullisen mausteensa kirjan antiin.

Kenelle tätä kirjaa voisi suositella? On todettava tylsästi että ihan kaikille, olipa tämän hetkinen lukemistosi sitten MV-verkkolehti tai Vihreä Lanka tai jotain siltä väliltä, Mad Success antaa eväitä ja uutta ajateltavaa meille kaikille sekä oivalluksen siitä että me kaikki tässä maailmassa olemme samoja ihmisiä samoine heikkouksinemme, iloinemme ja suruinemme ja unelminemme, asuimmepa sitten missä päin maailmaa hyvänsä tai olipa nahkamme väri mikä tahansa. Vanha sanonta kuuluu että matkailu avartaa mieltä, mutta sen tekee myös Mad Success -kirja kun annat sille vain tilaisuuden.

Mad Success: Seikkailijan self-help
Tuomas Milonoff & Riku Rantala

Johnny Kniga
Sivuja: 295


LISÄÄ JUTTUJA:

jääräpää Kaboom ja kuvittelun voima Sulje silmäsi ja laske kymmeneen