Luova laboratorio – 15+1 tietä luovuuteen

07.03.2016
Teksti:
Fiilis: Vapautunut

15+1 tietä luovuuteen on kirja luovuudesta ja luovista ihmisistä. Tämä kirja tuntuu mukavalta omistaa. On kuin kirjahyllyssä olisi lähde, jonka äärelle istahtaa, kun on aloittamassa uutta projektia tai kaipaa rohkeutta kuunnella sydämensä ääntä.

Kirjaan on jututettu tunnettuja suomalaisia luovuudesta. Nimenomaan jututettu, sillä kovin strukturoiduista haastatteluista ei ole kyse. On menty virran mukana ja katsottu, mihin jutustelu kulkee. Kirjantekijät Sami Mikkola ja Martta Tervonen ovat lähestyneet jokaista haastateltavaa hurmaavan kasuaalilla ja rehellisellä sähköpostilla. Onpa yksi haastateltava saatu vastaamaan sähköpostiin tämän Twitterissä haaveilemalla gininvalmistussetillä lahjomalla. Tästä kirjasta tulee fiilis, että nyt heitetään arvonimet nurkkaan ja keskitytään olennaiseen – levittämään inspiraation ilosanomaa.

Lukija pääsee istumaan vastapäätä muun muassa Meeri Koutaniemeä, Lauri Järvilehtoa, Minna Parikkaa ja Palefacea. On korvaamatonta, kun alallaan menestynyt ihminen avaa prosessiaan rehellisesti. Liian helposti aletaan kuvitella, että menestyvät ihmiset ovat jollain mystisellä tavalla erikoislahjakkaita. Tämä on inhimillinen kirja ihmisistä, ihmisille. Tulee tunne, että minäkin pystyn. Epäröinti, haparointi, takapakit, väsymys, lannistavat kommentit – nekin kuuluvat asiaan, kun lähtee matkalle kohti unelmiaan.

Juuri sille matkalle Luova laboratorio – 15+1 tietä luovuuteen kannustaa, sillä sinä olet se +1. Kirjan lopusta löytyy yllättäen tyhjäksi jätettyjä sivuja, joiden jokaisen ylälaidassa on tehtävä. Niissä kehotetaan muun muassa kuvittelemaan “hullu, kaunis unelmaelämäni” ja listaamaan omia inspiraation lähteitä.

Myös kirjoittajat ovat läsnä koko kirjan ajan ja heidän matkaansa teoksen parissa avataan haastattelupäiväkirjamaisissa otteissa aina uuden osion alussa. Esikoiskirjaa tehdessä on juostu haastateltavan perässä pitkin lentokenttää ja matkustettu tapaamisiin uuvuttavilla yöjunilla.

Teksti on jätetty puheenomaiseen muotoon. Tämä luo tunnelman kuin kuuntelisi puhujaa reaaliajassa. Ajoittain lukeminen voi kuitenkin tästä johtuen tuntua hieman raskaalta. Väliin laitettujen lihavoitujen lauseiden rinnalle olisin kaivannut selkeämpiä väliotsikoita myös siksi, että myöhemmin olisi helpompi löytää kaipaamansa kohta – tämän kirjan pariin tulee varmasti palattua hakemaan inspiraatiota.

Luova laboratorio – 15+1 tietä luovuuteen onnistuu alusta pitäen luomaan lukijalle tunteen, että tätä kirjaa voi lukea vaikka takaperin, sitä voi alleviivata, siihen voi tehdä omia merkintöjään. Kirja antaa luvan luovuuteen ja oman elämänsä muokkaamiseen niin kuin itsestä parhaalta tuntuu. Allekirjoittanut sai kirjan luettuaan viimein aloitettua kauan haaveilemansa esikoiskirjan kirjoittamisen.

Haastattelun luovan laboratorin toiminnasta löydät täältä.

Luova laboratorio – 15+1 tietä luovuuteen
Sami Mikkola & Martta Tervonen

Luova laboratorio
Sivuja: 309


LISÄÄ JUTTUJA:

Tuula Kallioniemi Kaksoisolennot