Luottotoimittaja

Otsikkotehtailijan sensaatiohakuiset paljastukset

13.09.2016
Teksti:
Fiilis: Surkuhupaisa

Kai Merilä lienee tunnetuin kotimainen viihdetoimittaja. Mies on noussut jalustalle etenkin raportoidessaan ex-mäkihyppääjä Matti Nykäsen elämänvaiheita Seiskan sivuilla.

Tällä kertaa Merilä on kirjoittanut kirjan Luottotoimittaja, jossa hän alleviivaa taas kerran itseään ja suojattejaan – heitä keiden ansiosta luottotoimittajuus on syntynyt. Toimittajahan harvoin on hyvin kiinnostava persoona yksinään, joten kirja sukeltaa uudelleen jo kertaalleen julkaistuihin juttuihin. Nyt päästään niiden syntyyn sekä aiemmin salattuihin taustoihin. Hän kertoo lisäksi julkaisematta jääneistä kohujutuista, koska usein asetti ystävyyden etusijalle.

Merilä antaa kirjassa hyvin kaksijakoisen kuvan itsestään. Toisaalta hän on huomattavan pyrkyrimäinen asettaessaan julkisuushimoisuuden monen ihmisen kyseenalaisen elämänkohtalon edelle – toisaalta taas omaa pirunmoisen bisnesvainun, mutta on kuitenkin tarkka ja määrätietoinen, ystävällinen ihminen, eikä halua tahallaan loukata ketään.

Luottotoimittaja-teoksen yksi tarkoitus on kertoa kuinka julkisuutta hallitaan. Kuinka tehdään tuntemattomista julkkiksia tai rakennetaan ihmisen julkisuuskuvasta tietynlainen juuri oikealla hetkellä. Tässä teos onnistuukin huomattavan hyvin.

Merilällä oli Seiska-vuosinaan muutama ns. oma suojatti, joista hän väänsi otsikoita tiuhaan tahtiin, myös kyseenalaisilla tavoilla. Jutut eivät olleet useimmiten edes totta, mutta julkisuuteen oli päästävä keinoja kaihtamatta. Välillä tilanteita lavastettiin aivan erilaisiksi kuin ne todellisuudessa olivat. Se on sitä viihdettä, pääasia että lukija saa iloa harmaan arjen keskelle.

Kirjassa pääosassa on – kukas muu kuin entinen mäkihyppääjä Matti Nykänen. Voisikin melkein sanoa, että Luottotoimittaja on Nykäs-kirja, ei niinkään kertomus Kai Merilästä. Itse asiassa Merilä tuntuu kirjan sivuosan esittäjältä, etenkin kun Matti-jutut pääsevät oikein kunnolla vauhtiin, vaikkakin tarinat on kerrottu Merilän näkökulmasta. Vaikea sanoa kuinka paljon juttuja on vielä tähän kirjaankin väritetty, kuten aikoinaan Seiskaan. Kertomukset kuulostavat väilillä kovin uskomattomilta, eikä myötähäpeäntunteelta voi välttyä.

Seuratessaan Nykäsen väkivaltaista, viinan kyllästämää ja epävakaata elämää vuosia aivan kintereiltä – vaikkakin toisaalta Matin ystävänä – Merilä paloi loppuun ja kertoo tästäkin vaiheestaan avoimesti. Välillä tulee miettineeksi kuitenkin ovatko kirjan kertomukset totta vai paisuteltuja, niin kuin Seiskassa oli tapana kertoa.

Mukana seikkailevat Nykäsen lisäksi muun muassa nyrkkeilijä Robert Helenius, tv:n fitness-ohjelmien tutuksi tuoma Jutta Gustafsberg sekä edesmenneet liikemies Petteri Jussila, hiihtäjälegenda Mika Myllylä ja musiikkitaiteilija Topi Sorsakoski.

Teosta voinee suositella varauksettomasti julkisuuteen kipeästi kaipaaville ja Matti Nykäsen faneille.

Luottotoimittaja
Kai Merilä

Johnny Kniga
Sivuja: 265


LISÄÄ JUTTUJA:

isä