Lumotut sanat – Sanataidetta unimaailmassa

24.04.2017
Teksti:
Kuvat:
K

Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikot käynnistyivät Oulussa 22. huhtikuuta, jatkuen aina heinäkuun puoleen väliin saakka.  Festivaali tarjoaa 12 viikon ajan katsauksen suomalaisen kirjallisuuden uniin. Sanataiteen unimaailmaan pääsee tutustumaan viikkojen aikana varsin monipuolisesti kun Kulttuuritalo Valveen valloittaa näyttely, kirjailijavieraat, sanataidepajat, tarinamatkat, kirjoituskurssit ja konsertit.

Sanataideviikkojen päätuotanto on Valve gallerian Unikudelma-näyttely, joka kertoo suomalaisen kirjallisuuden unista ja unelmista. Se on etenkin lapsille suunnattu elämyksellinen näyttelymaailma, jossa on mahdollisuus astua unien todellisuuteen. Unet tarjoavat lumoavan maailman – rauhallisesta päiväunien maailmasta voi syöksyä painajaisiin, vaipua talviunille tai löytää unien hullunkurista iloa.

Lumotut sanat

Unikudelmia näyttely johdattaa unien maailmaan

Kaikilla näyttelyn esineillä on omat tarinansa ja taiteilijat ovat ideoineet ne kolmenkymmenen suomalaisen kirjan tarinoista. Vanhin kirja on 1940-luvulta Marjatta Kureniemen Unikon satuja ja uusimpana on äskettäin julkaistu Satu Alajoen Valon sankari. Näyttelyn kirjallisuudessa on kuvakirjoja, satuja, kuvakertomuksia, novelleja ja romaaneja. Pääpaino on festivaalin kohderyhmän mukaisesti lasten- ja nuorten kirjallisuudessa, mutta mukana on myös aikuisten proosaa.

Unikudelmia-näyttelyn kirjoista Valveen sanataidekoulu on laatinut sanataideharjoitusmateriaalia. Jokainen voi käydä harjoittelemassa erilaisten tarinoiden kirjoittamista unikudelmia nettisivulla ja tutustua näin kirjoittamisen maailmaan.

Teatteri riemastutti avajaisviikonloppuna

Teatteri Akseli Klonk oli avajaispäivänä tarjoamassa koko perheelle elämyksiä. Minä näen korvillani -esitys perustuu afrikkalaiseen satuun sokeasta miehestä ja metsästäjästä. Se kertoo erilaisuudesta ja siitä kuinka jokainen on arvokas erilaisuudestaan huolimatta.

Lumotut sanat

Sokea mies näkee korvillaan

Esitys on välineteatteria, jossa esineet muuttuvat eri asioiksi lavalla aina tarinan vaatimalla tavalla. Tämä on tuttua lapsille heidän leikeistään, mutta aikuisella katsojalla voi mennä hetki tottua tällaiseen teatteriin. Tässä esityksessä erilaisilla punotuilla koreilla on tärkeä rooli. Näyttelijä Anu Enqvistin toimesta korit muuttuvat välillä roolihahmoiksi ja välillä ne ovat osa lavastusta, kuten kiviä ja kantoja, joita metsästä löytyy.

Rytmillinen afrikkalaistyyppinen musiikki tempasi etenkin pieniä katsojista mukaansa ja he intoutuivat tanssimaan esityksen mukana. Tämä onkin teatteria parhaimmillaan, perheen pienimmät viihtyvät katsomossa ja heidän aito ilo välittyi kaikille. Samalla esitys tarjosi aikuisille suuria pohdintoja, siitä mistä maailman riidat ja sodat johtuvat.

Toinen Akseli Klonk -teatterin esitys Tuulentaittaja tarjosi myös mukaansa tempaavan kertomuksen. Siinä näyttelijä Sirpa Grip esittää Eeli-poikaa ja muut roolit, esimerkiksi äiti ja isä, ovat kaksi pipoa, joille hän antaa äänen. Lavastus on värikäs ja koostuu muun muassa valaisimeen ripustetuista leluista. Esitys oli varsinkin lasten mieleen ja naurua riitti näytöksessä. Sen teemana ovat unelmat ja pelot, ja esityksessä käydään läpi pelosta vapautumisen prosessia. Esityksessä kauan odotettu leijan lennätys muuttuu peloksi ja siinä pohditaan miten uskaltaisi tehdä sen mistä unelmoi. Myös tästä esityksestä löytyi monia tasoja ja se tarjosi elämyksiä kaiken ikäisille.

Avajaspäivänä oli mahdollisuus myös kirjoittaa painajaisten reseptit ylös tai lähteä Nukkumatin seikkailuradalle, tarjolla oli myös karhujen talviunipostia. Valtaosa festivaalin ohjelmasta on suunnattu lapsille ja nuorille, mutta myös aikuinen löytää Lumotut sanat -tapahtumasta mielenkiintoista koettavaa ja luettavaa.

Lumotut sanat -sanataideviikkojen ohjelma 22.4-16.7.2017

Unikudelmia-näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.




LISÄÄ JUTTUJA:

Säästä ajatuksesi eläviä varten - Johanna Elomaa