Lempi

Rakkaus voi antaa tai viedä kaiken

Minna Rytisalon esikoinen Lempi on niitä teoksia, jotka on pakko ahmia hetkessä. Lempi on tarina rakkaudesta – ei vain romanttisesta sellaisesta vaan ennen kaikkea sisarusten välisestä rakkaudesta. Lempi ja Sisko ovat kaksoset, joilla on vahva, välillä jopa telepaattinen yhteys. Teoksessa henkilöiden kokema rakkaus ei asetu muotteihin, eikä tunne rajoja. Rakkaus voi syntyä leikistä tai se voi olla tappavan vaarallinen.

Teoksessa tunteet leiskuvat, mutta lisäksi Lempi syttyy lukijan käsissä jännityskertomukseksi ovelan näkökulmatekniikkansa ansiosta. Kirjailijan kekseliäs ja rohkeakin ratkaisu on kertoa päähenkilön Lempin tarina kolmen muun henkilön kautta – Lempi itse ei pääse lainkaan kertojaksi.

Lempissä kertojina toimivat Lempin mies Viljami, piikatyttö Elli ja Lempin sisko. Kertojien näkemykset yhdistämällä kuva Lempistä täydentyy vähitellen ja mysteeriä punotaan auki kutkuttavalla otteella. Totuus Lempistä on kuitenkin puutteellinen, ja juuri tämän vajavaisen totuuden hyväksyminen on osa kirjan viehätystä.

Tarina sijoittuu pieneen lappilaiskylään, jossa maanviljelijä Viljami saa kauppiaan kauniin ylioppilastyttären Lempin vaimokseen, eikä ole uskoa onneaan. Nuoripari saa hekumoida yhden kesän ja syksyn, kunnes Viljami kutsutaan rintamalle. Lempi jää kotiin piikatytön Ellin kanssa, eikä Ellin näkemys Lempistä ole mairitteleva. Ellin silmissä Lempi on työtä pakoileva, hienosteleva ja ilkeämielinen ämmä. Viljamin rakkautta kadehtiva Elli on pystyvä nainen, jonka julmuus löytää keinot kaikkeen. Lempin kohtalo avautuu vähitellen, ja loppuratkaisu pakoilee lukijaa miellyttävän pitkään.

Toinen maailmansota on vetänyt ihmiskunnan historiaan juovan, joka näkyy ja tuntuu yhä. Kotimaisessa nykykirjallisuudessa sota kulkee vahvasti mukana ainakin miljöön ominaisuudessa – se on tausta, ympäristö ja laukaiseva tekijä. Katja Ketun Kätilössä suomalaisnaisen ja SS-upseerin kielletty rakkaus kehittyy keskellä Lapin sotaa. Myös Lempissä eletään Lapin sodan aikaa, ja Lempin siskon näkökulmasta käsitellään suomalaisnaisten ja saksalaissotilaiden suhteita. Siskon ja saksalaisen Maxin raju romanssi on hieno lisä lempeä monipuolisesti käsittelevässä kirjassa.

Vaikka Lempi on taidokkaasti kudottu, valloittava ja väkevä teos, lukijana miettii väkisinkin, voisiko sota-ajan sijasta valita välillä jonkin toisen aikakauden. Toisaalta naiskirjailijoita kiitellään siitä, että he käsittelevät sotaa ja sen seurauksia teoksissaan. On tärkeää tuoda esille, kuinka naiset selviytyivät mahdottomasta miesväen poissa ollessa ja kuinka rakkaus löytää tilan kuolemankin keskeltä. Silti, sota on onneksi tässäkin tarinassa vain vankka kehys, jota ilman ei olisi tragediaa. Pääosassa ovat käsittämättömän kylmäävät ja kuumottavat rakkauskertomukset. Notkean ja soljuvan kielen ansiosta Lempi on lempeä luettava. En yllättyisi yhtään, jos Lempi pokkaisi syksyn kirjallisuuspalkintoja. Ja aivan ansaitusti.

Lempi
Minna Rytisalo

Gummerus
Sivuja: 234


LISÄÄ JUTTUJA:

Soile Yli-Mäyry, Asfalttivalo, Viihdepalatsi