Lasse-Maijan etsivätoimisto – riemukasta menoa lapsille ja lapsenmielisille

16.12.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Muhammed Karaatin kultasepänliikkeestä on kadonnut timantteja. Eksentrinen herrasmies on ymmällään ja vararikon partaalla. Apuun tarvitaan Lasse-Maijan etsivätoimisto. Nuori etsiväkaksikko on kinkkisen tehtävän edessä – kuka onkaan varas. Selviääkö arvoitus, vai joutuuko Muhammed Karaatti konkurssiin. Tätä kannattaa mennä jännittämään Oulun kaupunginteatterin Vinttikamariin. Näytelmän ensi-ilta oli 3. marraskuuta.

Tunnelma torstaiaamuna on hyvin jännittynyt. Vinttikamarin ilma on sähköistynyt. Jokaisella penkillä istuu keskimäärin metrin mittainen teatterin ystävä. Näyttämöllä on Vallilan kartta, josta nuoret katsojat löytävät tuttuja paikkoja hiljaa toisilleen kuiskien. Tunnelma on riemukas musiikin alkaessa ja hassujen varjokuvien liikkuessa kartalla. Seuraavan tunnin aikana meno on sen mukaista, että moni ei meinaa pysyä penkissä. Mikko Korsulaisen ohjaama Lasse-Maijan etsivätoimisto – Timanttien arvoitus on hienoa lastenteatteria.

Lapsinäyttelijät Vili Saarela ja Tuuli Turunen ovat iloista seurattavaa Lassen ja Maijan rooleissa. Monesti ärsyttävä pikkuvanha topakkuus kuuluu näihin lapsirooleihin. Hauska oivallus on Vili Saarelan saksofonilla soittama tunnusmusiikki. Aikuiset ammattinäyttelijät hoitavat hykerryttävät roolinsa välillä hahmoja vaihtaen, innolla, energialla ja ammattitaidolla. Rooleissa on hämmästyttävän pieni porukka. Merja Pietilällä, Pentti Korhosella ja Joose Mikkosella on varmasti kiire usean roolin esittämisessä, mutta draivi ja ajoitus ovat pettämättömät.

Lavastaja Jyrki Seppä on tehnyt tiimeineen yksityiskohtaisen ja hienon lavastuksen. Vinttikamarissa ensimmäistä kertaa pyörivä lavastus tarjoaa neljä vinkeää näyttämökuvaa. Pienet ja vähän isommat lapset huomaavat visuaaliset vitsit eri tavalla ja eri aikaan. Aikuinenkin katsoja saattaa bongata Saunakurjen – tai jonkin muun veikeän yksityiskohdan. Näytelmän musiikki on menevää, ja äänillä toteutetut vitsit ovat melkoisia oivalluksia.

 

Railakas kerronta sisältää paljon pieniä gägejä ja vitsejä. Nykyään lapsellisuutta pidetään useissa piireissä muodikkaana, ja esimerkiksi lasten animaatioilla on vankka seuraajakuntansa. Lapsekas toimittaja nauroi ja viihtyi Lasse-Maijan katsomossa. Ilahduttavaa oli, että Mikko Korsulainen työryhmineen, ei ole sortunut lisäämään tarinaan typeriä kaksimielisyyksiä aikuista yleisöä hihityttämään.

Lasse-Maijan etsivätoimisto on menestys – lähes kaikki näytökset ovat loppuun varattuja. Oulun kaupunginteatteri ansaitsee vilpittömät kiitokset. Lastenteatteriin on panostettu, ja nyt pieniä katsojia ei aliarvioida. Luovasti ja mielikuvitusta säästämättä toteutettu näytelmä on hurmaava. Pienen yleisön eläytyminen ja into on välitöntä. Vähän isommankin katsojan mieli hymyili pitkään.

 

Lasse-Maijan etsivätoimisto – Timanttien arvoitus

Oulun kaupunginteatterin Vinttikamarissa

Perustuu Martin Widmarkin ja Helena Willisin lastenkirjoihin

Ohjaus Mikko Korsulainen

Rooleissa Vili Saarela, Tuuli Turunen, Pentti Korhonen, Joose Mikkonen, Merja Pietilä ja Kaisa Paavola

Lavastus ja puvut Jyrki Seppä

Sävellys ja äänisuunnittelu Jukka Lappalainen

Valosuunnittelu Elina Romppainen
LISÄÄ JUTTUJA:

Lintutarha