Kulttuurimatkailijan Lappi

17.06.2017
Teksti:
Fiilis: Ahvakas

Lappi on rakennettu tutuista elementeistä kuten joulupukista, hyttysistä, poroista sekä tuntureissa laskettelusta ja vaelluksista. Lapissa on kaamos ja pitkä yötön yö. Lappi on kuitenkin paljon muutakin, ja lappilainen kulttuuri on sekoitus saamelaisuutta ja suomalaisuutta. Kirjassa Kulttuurimatkailijan Lappi, käsitellyiksi tulevat vähemmän tunnetut maahiset, kalliomaalaukset ja lappilaiset taiteilijat sekä erilaiset tapahtumat.

Kirjassa Lappi rajautuu napapiirin pohjoispuoliseen osaan, Rovaniemeä lukuun ottamatta. Lappi on jaettu viiteen kulttuurialueeseen, joista esiin nostetaan vinkkejä matkailijalle ja tarjotaan laajempaa näkemystä Lapin kulttuureihin.

Mielenkiintoisinta antia on alun Saamenmaa osuus, joka käsittää lähes puolet kirjasta. Se tarjoaa katsauksen saamelaiseen maailmankuvaan sekä saamelaisten historiaan ja nykytilaan. Esille tuodaan myös saamelaisalueiden eroja muun muassa kielessä ja perinteisissä puvuissa. Myös saamelaisia kirjailijoita, kuvataiteilijoita ja räppäreitä esitellään. Luku toimii jo itsessään mielenkiintoisena tietopakettina saamelaiseen kulttuuriin.

Kirjassa tuodaan kunnittain esille pohjoisten kylien historiaa ja niiden nykytilaa. Monet teoksessa mainitut pienet kylät vaikuttivat vierailemisen arvoisilta, jäin kaipaamaan vain tietoa majoituspaikoista. Sen sijaan kirja kertoo mistä löytyy paikallishistoriasta kertovia näyttelyitä ja mistä voi löytää taidegallerioita. Myös matkailijalle kiinnostavat kulttuuritalot ja museot on mainittu, usein osoitteineen. Erilaisia festivaaleja kylistä löytyy runsaasti, suurin osa niistä järjestetään kesäaikana, mutta ympärivuoden voi löytää tapahtumia.

Teokseen on poimittu katkelmia kirjoista, joissa käytetään paikallista murretta tai jotka sijoittuvat Lappiin. Lisäksi nimetään elokuvat joissa käsitellään Lappia, puhutaan muusikoista ja käsityöntekijöistä. Mukana on siis paljon vinkkejä, mitä voi lukea, katsoa ja kuunnella tutustuakseen lappilaiseen kulttuuriin. Ja tarjoillaanpa vielä tietoa ruokaperinteistä ja annetaan muutamia reseptejä.

Kirja soveltuu oppaaksi Lappiin suuntautuvalla matkalla, mutta se tarjoaa runsaasti kiinnostavaa tietoa ihan kotisohvalla luettavaksi. Kokonaisuudessaan kirja on kattava tietopankki Lapin kulttuurielämyksistä, ja se on loogisesti jäsennelty kunnittain, mikä helpottaa tiedon löytämistä vaikka tien päällä. Kirjan luettuaan pohdittavaksi jää vain, mistä aloittaa ja millaisen kierroksen pohjoiseen tekisi, niin runsaana Lapin kulttuuritarjonta esiintyy.

Kulttuurimatkailijan Lappi
Hanna Apajalahti

Into kustannus
Sivuja: 253


LISÄÄ JUTTUJA:

Euroopan lyhin historia Sirpa Särkijärvi, Transkriptio 6