Kontakti

Seksiä ja salaisuuksia

11.07.2019
Teksti:

Siri Kolun ja Salla Simukan ensimmäinen yhteinen romaani Kontakti aloittaa trilogian kahdesta sisaruksesta, Stellasta ja Ursasta. Tytöt eivät ole biologisia sisaruksia, sillä Ursa on adoptoitu perheeseen seitsemänvuotiaana. Tytöille kehittyy todella tiivis yhteys, joka ei katkea edes siihen, että Ursa seitsemäntoistavuotiaana katoaa maailmalle. Kun tehtaanjohtaja isä kuolee, Ursa palaa yllättäen takaisin ja perheen sisäiset jännitteet nousevat taas esiin.

Kontaktin tapahtumat kerrotaan vuorotellen Ursan ja Stellan näkökulmasta. Tähän tarinaan se sopii, vaikka monikertojuus tuntuu olevan jo vähän liian yleinen kerrontatapa nykykirjallisuudessa. Onneksi kertojaäänet on selkeästi erotettu, ettei lukijan tarvitse arvailla, kumpi on kulloinkin äänessä.

Kymmenen vuotta, jotka tytöt ovat olleet erossa toisistaan, valottuvat mukavasti molempien muistojen kautta. Valitettavasti tyttöjen vanhemmat eivät pääse romaanissa juurikaan ääneen. Äidin ääntä kuullaan välillä, mutta tyttöjen suodattamana. Vanhempien näkökulma välillä yliluonnollisilta tuntuviin tapahtumiin tarjoaisi lukijalle lisätietoa. Menivätkö tapahtumat todella niin, kuin tytöt ne kertovat?

Sinusta on kiihottavaa leikkiä tulella, tulitikkutyttö. Mutta onko elämässäsi enää ketään, joka sytyttäisi sinut?”

Kunnon trilleri kasvattaa jännitystä vähitellen ja onnistuu yllättämään lukijansa. Valitettavasti Kontakti ei tähän ihan pysty. Tapahtumat etenevät niin nopeasti, että aina ei ehdi edes kunnolla arvailla, kuka voisi olla tekojen takana, kun asia jo paljastuu. Ikävää, ettei lukijalle ole annettu tilaa kehitellä mielessään tapahtumia kunnolla, sillä se on trillerien suola.

Eroottisena Kontaktia ei markkinoida, mutta sitä se on. Ensin erotiikka tuntui irralliselta muusta juonesta, mutta sen paikka selkiytyy tarinan edetessä. Yliluonnollisuutta siihen kuitenkin sisältyy. Viimeiset sivut jättävät lukijan arvailemaan, olivatko aiemmat tapahtumat menneet niin kuin Ursa ja Stella kuvaavat vaiko sittenkin, kuten viimeiset sivut kertovat. Tyttöjen tarina jää sen verran pahasti auki, että seuraava osa täytynee lukea, vaikka Kontakti ei kovasti sytyttänytkään.

Kontakti
S/S Urst

Otava
Sivuja 347


LISÄÄ JUTTUJA:

samae