Komisario Palmun erehdys pitää katsojasta huolta

04.11.2016
Teksti:
Kuvat:
<

Mikko Kivinen eli komisario Palmu komentaa sulkemaan puhelimet. Tottelemattomat joutuvat kuulemma vastatusten Palmun kanssa. Hermostuneiden nauruntyrskähdysten jälkeen yleisö vaikenee, kun sali pimenee yllättäen kokonaan ja esitys alkaa.


Ainoa valonlähde on miespalvelija Batlerin (Eero Saarinen) kynttelikkö. Dramaattinen alku vie katsojan heti Mika Waltarin klassikkodekkarin lumoihin. Monelle Komisario Palmun erehdys on tuttu elokuvana, ja nyt teos viimeinkin nähdään ensimmäistä kertaa näyttämöllä Helsingin kaupunginteatterissa.

Saavumme Helsingin Arena-näyttämölle perjantaina 28. lokakuuta. Käsiohjelmasta selviää, että sovituksesta ja ohjauksesta vastaava Joel Elstelä on Waltarin tyttärenpoika. Dramaturgiasta puolestaan vastaa Raila Leppäkoski. Palmua näyttelee karismaattinen Mikko Kivinen, jonka jyhkeä olemus ja vahva auktoriteetti ovat omiaan ilmentämään komisarion persoonaa. Risto Kaskilahti ja Iikka Forss ovat Palmun yksinkertaiset, hulvattomat apulaiset Kokki ja Virta, ja kaksikon edesottamukset kirvoittavat yleisöstä monet hyvin ansaitut naurut. Nimekäs näyttelijäkaarti on kauttaaltaan hyvin ammattitaitoista ja jokainen roolihahmo pääsee selkeästi esille.

Näytelmässä ratkotaan rikkaan Bruno Rygseckin murhaa, jota selvittääkseen poliisit matkaavat Helsingin Eiraan. Brunon murhasta epäillään pian kaikkia paikalla olevia sukulaisia ja ystäviä, ja Palmun ammattitaitoa tarvitaan ratkaisemaan suljetun huoneen arvoitusta muistuttava mysteeri. Murhan selvittelyä väritetään sopivalla määrällä alapäähuumoria, kun Jari Pehkosen roolihahmo murhattuna Bruno Rygseckinä irstailee seksijutuillaan.

Helsingin Kaupunginteatteri Kuvassa Vuokko Hovatta, Antti Peltola, Vappu Nalbantoglu, Jari Pehkonen Kuva © Henrik Schütt

Kuvassa Vuokko Hovatta, Antti Peltola, Vappu Nalbantoglu, Jari Pehkonen

 

Brunon tätinä, Amaliana, nähdään Leena Uotila, jonka piikikäs ja monisyinen persoona on yksi herkullisimmista hahmoista. Sivurooleista parhaiten esille nousevat Antti Peltolan rooli Brunon serkkuna Aimo Rykämönä, krapulavapinassaan koheltavana sekoilijana, ja iloisen pirskahteleva Vuokko Hovatta Irma Vanteen roolissa.

Helsingin Kaupunginteatteri Kuvassa Mikko Kivinen, Vappu Nalbantoglu, Leena Uotila, Antti Peltola, Aino Seppo, Iikka Forss Kuva © Henrik Schütt

Kuvassa Mikko Kivinen, Vappu Nalbantoglu, Leena Uotila, Antti Peltola, Aino Seppo, Iikka Forss

 

Mikä parasta, katsoja pystyy luottamaan, että esitys kantaa. Jännitys pysyy loppuun asti, etenkin jos ei muista enää kirjan tai elokuvan pohjalta, kuka on murhaaja. Siirtymät kohtauksesta ja lavastuksesta toiseen ovat viimeisen päälle hiottuja. Lavastaja Katariina Kirjavainen on luonut neljä eri miljöötä, jotka vaihtuvat sujuvasti. Niin lavastuksen kuin Sari Salmelan suunnitteleman puvustuksenkin myötä katsoja pääsee eläytymään 1930-luvun Helsingin tunnelmaan.

Esityksen ihastuttavana yksityiskohtana ovat näytelmissä harvemmin käytettävät takaumat. Murhaa edeltäviin tapahtumiin palataan kohtauksissa, jotka muuttuvat välillä koomisiksi still-kuviksi: näyttelijät jähmettyvät paikoilleen ja Palmu pääsee tutkimaan murhamysteeriä elävästä valokuvasta.

Ainoana miinuksena täytyy mainita teatteritilat: ahdas käytävä ruuhkautui, kun ihmiset jonottivat katsomoon, vessaan ja narikkaan. Väliajasta ei pystynyt nauttimaan, kun jonotus tiskille kesti kohtuuttoman kauan. Juomiset ja syömiset täytyi hotkia seisaaltaan hirveässä väentungoksessa. Ilahduttavaa oli sen sijaan huomata yleisön ikähaitarin olevan laaja. Näytelmä kiinnosti niin lapsia, teinejä kuin varttuneempaakin väkeä. Yleisön joukossa kävikin innostunut kihinä vierustovereiden kesken: “Et sitten paljasta murhaajaa!”

Komisario Palmun erehdys Helsingin kaupunginteatterin Arena-näyttämöllä 31.12.2016 saakka.

Rooleissa: Mikko Kivinen, Risto Kaskilahti, Iikka Forss, Pekka Huotari, Vuokko Hovatta, Vappu Nalbantoglu, Jari Pehkonen, Antti Peltola, Kalle Pylvänäinen, Eero Saarinen, Aino Seppo, Leena Uotila, Tom Wentzel.

 
LISÄÄ JUTTUJA: