Komendantti

22.08.2017
Teksti:
Fiilis: Ihastunut

Maailmaa kiertänyt Ruotsista tullut komendantti Augustin Ehrensvärd asettuu johtamaan Viaporin linnoituksen rakentamista. Nuori nainen saa kokeneen komendantin tolaltaan. Hänen ja köyhän oppimattoman tytön välille kehittyvää ystävyyttä ei moni katso suopeasti.

Historiallinen romaani vie keskelle Viaporin linnoituksen rakentamista kesään 1748. Päähenkilönä on Ehrensvärd, joka tavoillaan saa aikaan puhetta pikkukaupungissa. Hänen suuret suunnitelmat kuulostavat monista kaupungilaisista valtavilta ja jopa suuruudenhulluilta. Hän johtaa rakennustöitä omalla rautaisella otteellaan, mutta myös hankkeen vastustajia löytyy ja hänen takanaan juonitaan koko ajan, eikä kaikki suju aina suunnitelmien mukaan. Hänen on vaikea tietää keneen voi luottaa ja kuka on petturi, ja jopa Ruotsissa ei aina riitä ymmärrystä ja tukea hänen ajatuksille. Ajoittain hänen tekisi mieli luovuttaa ja palata takaisin Ruotsiin perheensä luo.

Lähistöllä olevalla pienellä luodolla asustaa vanha kalastaja Andesson pojantyttärensä Annan kanssa. Kalastaja on myös kansanparantaja ja hän tuntee monet lääkeyrtit ja osaa valmistaa rohdoksia. Hän päätyy auttamaan rakennustyömaan välskäriä, jota kaikki eivät katso hyvällä ja juorut leviävät. Samaan aikaan Annan ja Ehrensvärdin välille kehittyy outo ystävyys.

Komendantti on mielenkiintoinen historiallinen romaani. Se vie lukijan keskelle linnoituksen rakennustyömaata ja se kuvaa niin herrojen, sotilaiden kun köyhien maalaisten elämää varsin tarkasti. Juonellisesti kirja ei tarjoa suuria yllätyksiä, vaan tapahtumat liittyvät vahvasti keskeisimpien hahmojen elämään ja rekennustyömaahan.

Romaanin henkilöhahmot ovat moniulotteisia ja niitä on kuvattu taitavasti. Lukijan on helppo ymmärtää ja samaistua esimerkiksi kalastaja isoisään, joka huolehtii lapsenlapsestaa ja vaikka hän on välillä ankara, ajattelee hän aina tytön parasta.

Etenkin kieli on kiehtovaa, sanasto on täynnä vanhoja sanoja ja ilmauksia, ne omalta osaltaan johdattavat lukijan 1700-luvun tunnelmaan. Etenkin vanha rakentamiseen ja merenkulkuun liittyvä sanasto on mielenkiintoista. Esille tuli myös luokkaerot sekä suomalaisten ja ruotsalaisten erilaiset tavat nimetä asioita.

Kirjan tarina on varsin uskottava, ja siitä käy ilmi Pauliina Lindholmin laaja taustatyö. Lisäksi kerronta on varsin tarkkaa ja taitavaa. Kirja saa kiinnostumaan ajanjaksosta ja herättää kiinnostuksen Viaporin linnoituksen vaiheisiin. Tätähän historialliset romaanit parhaimmillaan ovat – ne kertovat ajan kulkua romaanin keinoin ja saavat innostumaan todellisista tapahtumista.

Pauliina Lindholm voitti romaanillaan Komendantti Otavan Suomi 2017 -romaanikilpailun, jonka aiheena oli Suomen historia.

Komendantti
Pauliina Lindholm

Otava
Sivuja: 299


LISÄÄ JUTTUJA:

Helsinki underground Pyhä lehmä - David Duchovny