Kohtaamisia

Antti Autio 45 Specialissa Oulussa

12.05.2022
Teksti:
Kuvat:
Virpi Hämäläinen (pääkuva), Jussi Vilkuna, Eeva Riihelä

Rehellisyyden nimessä Antti Autio haluan kertoa sinulle, miksi tulin keikallesi. 

– No kerro. 

Olen onnettomasti rakastunut erääseen ihmiseen, kutsukaamme häntä Päivänkakkaraksi. Päivänkakkara kertoi tulevansa teidän Oulun keikalle. Sanoin hänelle, että minustakin olisi kiva tulla. Mutta pahus, keikka olikin jo loppuunmyyty. 

Hetken mietittyäni lähetin pyynnön 45 Specialiin, pääsisinkö median edustajana paikalle? 45 hyväksyi. Ehkä sittenkin näkisin ihastukseni kohteen, ihanan Päivänkakkaran, samalla kun kuulisin musiikkiasi Antti.

Anttia naurattaa.

Kuka on Antti Autio?

Kysyin kuuskymppisiltä, kysyin nelikymppisiltä ja muutamalta parikymppiseltä. Kukaan ei tuntenut Antti Autiota. Mietin erilaisia kuplia ja todellisuuksia, missä ihmiset elävät. Varmaan hän on joku indiemuusikko, leikitellen ajattelin. 

– Nuorempana ajattelin olevani vastakulttuurin puolella, mutta en enää ole ajatellut kysymystä oikeastaan. Jos teen biisejä, en ajattele mitään radiosoittoja tai tollaista. Indie-labelilla olemme Soit Se Silti – kaikkee hyvää musaa -levy-yhtiössä, Autio kertoo. 

Antti Autio funtsii. Kuva Jussi Vilkuna.

Päivänkakkara lähettää minulle linkin Muistitko-kappaleeseen juuri ilmestyneeltä Kaikki talot huojuu -albumilta. Kuuntelen. Liikutun. Ihanan omaperäistä, aitoa, koskettavaa, surua ja keveyttä yhtä aikaa. 

Kun jatkan Antti Autiota tuntevien ihmisten etsintää, poikani kertoo, että hänen tyttöystävänsä Saara kuuntelee Antti Autiota. 

– Vasta kuukauden olen kuunnellut Autiota. Mun sisko soitti Kaikki on hyvin -biisiä, se on tosi voimakas. Kaikki on hyvin, vaikka mikään ei olisi hyvin. Olen kuunnellut sitä koko ajan putkeen. Tykkään sanoituksista ja Antin tyylistä laulaa. Joitain biisejä olen kuunnellut jo ihan liikaa. Pitäisi jo vähän rauhoittua, mutta nyt olen kuunnellut vain häntä, Saara kertoo.

Keikka 45 Specialissa alkaa. Joel Parvamo virittää kitaran. Kuva Eeva Riihelä.

Keikan jälkeisenä päivänä soitan Antti Autiolle. Terve Antti, minun on tunnustettava yksi asia: Vaikka kävin sinua moikkaamassa ennen keikkaa ja tulin keikalle, en tullut väliajan jälkeen teitä kuuntelemaan. Siellä oli niin valtava tungos, lämpötila oli varmaan 40 astetta ja olen sairaslomalla, joten lähdin nukkumaan. Mutta miten Oulun keikka meni?

– Kyllä mulle jäi ihan euforinen fiilis siitä. Oli tosi hauskaa. Olin ihan litimärkä keikan jälkeen, Antti kertoo.

Ystäväni Venla oli paikan päällä kuuntelemassa keikkaa.

– Antti Autio on mielenkiintoinen yhdistelmä ammattilaisuutta ja herkkää omaa itseään. Voiko tuollaisen rakentaa? Ei voi. Hänellä on aseistariisuvaa läsnäoloa, Venla pohtii.

Täysi 45:n sali, Antti Autio ja rumpali Joska Saarinen. Kuva Eeva Riihelä.

Myös Mika oli paikalla, ja hän oli vaikuttunut.

– Antissa on hienoa ja herkkää karismaa. Yleisö oli Antin kämmenellä ja tunnelma hengellisen harras. Hassua, että käytin raamatullisia ilmaisuja, Mika miettii.

Mika on seurannut Antin näyttelemistä ja keikkoja jo vuosia ja uskoo, että Antti on nyt läpimurtonsa kynnyksellä.

Antti Aution musiikin juuret

Mietin, minkälaisista musiikillisista juurista Antti Aution musiikki on saanut vaikutteita. Ketkä artistit ovat olleet sinulle tärkeimpiä?

– Niitähän on niin hirveesti: Tamara Lund ja Badding. J. Karjalainen on sellainen, jota arvostan tosi, tosi paljon. David Bowie on kestofanituksen kohde ihan lapsuudesta lähtien. 

Kun jatkan tutustumista Antti Aution musiikkiin, huomaan, että YouTubessa Aution videoita on katseltu muutamasta tuhannesta muutamaan kymmeneen tuhanteen kertaan. Spotifyssa on yli kolmekymmentätuhatta kuuntelijaa kuukaudessa ja viittä suosituinta kappaletta on kuunneltu jokaista noin sadastatuhannesta kolmeen sataantuhanteen kertaan. Tosi hyvin siis.

J. Karjalainen on kuitenkin vielä omassa luokassaan. YouTubessa katselukertoja on kymmenistä tuhansista kymmeneen miljoonaan. Samoin kuuntelukertoja Spotifyssä. Mutta onhan J. Karjalainen ehtinyt musiikkia tekemäänkin jo kolmisenkymmentä vuotta kauemmin. 

J. Karjalainen ei juurikaan ole antanut haastatteluja eikä hänellä ole kotisivuja. Antti Autiolla on kauniit kotisivut ja hän antaa haastatteluja. Miten suhtaudut julkisuuteen?

– Tämä on julkinen työ. Se mitä tehdään, sitä tullaan katsomaan. Se on siten julkista, mutta se ei ole mikään yksinkertainen juttu. Ensinnäkin keikat jännittää ihan hirveesti ja julkisuudessa oleminen on tosi vaikeaa, en ole tottunut vielä siihen. Kaikki haastattelut vähän ahdistaa. Ehkäpä tämä helpottaa ajan myötä. 

Antti Autio ja kitara. Kuva Eeva Riihelä.

Oulun keikalla ollut Virpi kertoo, että kun on rauhaton olo, Antti Aution musiikki rauhoittaa. Musiikin voima, kauneus ja tietty tuskaisuus vie pois omaa ahdistusta elämästä.

Mietittyään hän kertoo, mikä hänen mielestään Antti Aution esiintymisestä välittyi 45:n lavalta: ”Antti Autio on rehellinen, aito ja konstailematon.”

– Tosi kivasti sanottu. En osaa sanoa mitään, olen hieman hämmentynyt. Kiva kuulla, Antti toteaa. 

Mitä ajattelet näistä määreistä?

– Rehellisyys – en ajattele, että biisit aina kertoisi musta, mutta tunteet on omia ja aitoja. Aito liittyy esiintymistapaan. Koetan välittää biisit ja olla yleisön kanssa samassa tilassa, ja konstailemattomuus liittyy tuohon edelliseen aika paljon. 

Ihan viimeiseksi Antti kysyy:

– Tapasitko sinä hänet siellä?

Rakastaa, ei rakasta, rakastaa, ei rakasta. Mutta se on jo toinen tarina. 

Antti Autio: 45 Special, Oulu 7.5.2022. Antti Autio laulu ja kitara, Ella Rosenlund laulu, viulu ja koskettimet, Joel Parvamo sähkökitara, Jussi Liukkonen basso ja laulu, Joska Saarinen rummut.
Illan toinen esiintyjä Arppa.

Artikkeli on julkaistu myös Rumban sivuilla 17.5.2022.

 
LISÄÄ JUTTUJA:

Syyssonaatti