Kirjoittamisesta. Muistelmia leipätyöstä.

Tarina Kingin menestyksen takana

Kirjoittamisesta, on nimensä mukaisesti kirja kirjoittamisesta. Stephen King yhdistää teoksessa muistelmat ja kirjoittamisoppaan omalla persoonallisella tavallaan.

Kirjan alkupuoli on muistelmia, jossa King kertoo miten hänestä tuli yksi maailman kuuluisimmista kirjailijoista. Ensimmäisten sadan sivun aikana hän käy läpi lapsuuttaan, kouluaikojaan, opiskeluvuosia ja työuran alkua. Hän alkoi kirjoittamaan erilaisia tekstejä jo varhain kouluikäisenä ja nuorena hän tienasi pieniä summia lähettämällä tekstejä eri lehtiin.

Kun ensimmäinen läpimurto tuli Carrien myötä, King asui vielä rähjäisessä asunnossa ja maksoi siitä vuokraa 90 dollaria kuukaudessa, tuolloin pokkarioikeuksien myynti 400 000 dollarilla oli valtaisa läpimurto kirjoittajalle. Tämä kirjan alku tuo selkeästi esille kuinka sitkeästi King teki töitä vuosia saavuttaakseen unelmansa työskennellä kirjailijana. Tämän jälkeen hän kuvaa vielä myöhäisempiä menestyksen vuosia ja käsittelee myös ongelmiaan kirjailijan urallaan.

Kirjan toinen osa on helppo ymmärtää tätä taustaa vasten, ja Kingin neuvot kirjoittajalle ovat konkreettisia ja harkittuja. Hän lähtee pohtimalla mitä kirjoittaminen on. Hänen tapansa esittää kirjoittamisen taika – eli se miten kirjailija saa lukijan ymmärtämään sen mitä hänellä on mielessä, on varsin konkreettinen esimerkkien kautta.

Hän käy läpi mitä ovat kirjailijan työkalut ja miten ne pidetään kunnossa. Osio sisältää paljon esimerkkejä, jotka saavat kiinnittämään huomiota tekstin eri yksityiskohtiin. Jokainen kirjailijaksi haluava löytää niistä varmasti itselle hyödyllisiä vinkkejä. Hän myös toistaa monesta muustakin oppaasta tutun vinkin; jos haluaa kirjailijaksi, on ennen kaikkea luettava paljon ja kirjoitettava paljon. Näistä kahdesta ei hänen mukaansa voi koskaan tinkiä.

King ohjeistaa kiinnittämään huomiota kieleen ja tarinan kuljettamiseen. Hän käy läpi myös romaanin elementtejä, ja tarjoaa niistä paljon esimerkkejä, jotka havainnollistavat selkeästi mitä hän niillä tarkoittaa. Lopuksi hän antaa vielä neuvoja tekstin muokkaamiseen ja uusien versioiden kirjoittamiseen sekä kertoo kirjailijan työtavoista.

Kokonaisuudessaan Kirjoittamisesta on viihdyttävä muistelmateos kirjailijan maailmaan ja avaa osaltaan Kingin menestyksen salaisuutta. Lisäksi teos tarjoaa paljon esimerkkejä, joiden avulla kirjoittaja voi analysoida omia tekstejään.

Teoksen alkua voi suositella kaikille Kingin kirjojen ystäville, joita kiinnostaa kuulla hänen taustoistaan. Ja toisesta osiosta, kirjoittamisoppaasta, hyötyvät kaikki kirjoittamisesta kiinnostuneet.

Kirjoittamisesta. Muistelmia leipätyöstä
Stephen King

Tammi
Sivuja: 294


LISÄÄ JUTTUJA:

Juha Vuorman Vanha revolverimies -maalaus. Revolverimies seisoo trenssitakissa joen varrella. Päässä ajokoirahattu ja olkapäällä talitiainen.