Kirjavuosi 2020

Kirjailijoiden suosikkeja, ensimmäinen osa

Kuiske päätti selvittää, mitkä teokset olivat kirjailijoiden ja muiden kulttuuripersoonien suosikkeja vuonna 2020. Tehtävä osoittautui haastavaksi, sillä miten valita vain yksi teos kaikista sielua koskettaneista uutuuksista? Vastauksia tuli kuitenkin runsaasti ja ne ovat ihastuttavan erilaisia. Joskus pari sanaa sisältää kaiken, joskus on kerrottava pidemmästi.

Kaikkia kirjoja ei ole lukenut palkintoraatien jäsenten lisäksi kuin harvat. Siksi oli pyydettävä intuitiivista vastausta tai teosta, jonka lukija haluaa nostaa esille. Lintu valitsi kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajaksi Anni Kytömäen Margaritan (Gummerus). Runeberg-palkinto jaetaan helmikuun alussa.

Ensimmäisessä osassa valinnoistaan kertovat kirjailijat Emmi Itäranta, J.S. Meresmaa, Magdalena Hai ja Saara Turunen.

Emmi Itäranta

Emmi Itärannan valinta on Katja Kaukosen Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan. Kuva Liisa Takala.

Canterburyssa asuva Emmi Itäranta kirjoittaa teoksensa samaan aikaan englanniksi ja suomeksi. Palkittu esikoisteos Teemestarin kirja on käännetty jo yli 20 kielelle ja julkaistaan pian kiinaksi! Viime vuonna Itärannalta julkaistiin huikea Kuunpäivän kirjeet (Teos).

Emmi Itärannan valinta on Katja Kaukosen Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan (WSOY).

– Tavattoman kauniisti kirjoitettu romaani mielisairaalaan suljetuista naisista on kuin liikkuva maalaus, jossa valo lankeaa aina uuteen kohtaan. Lauseiden lyyrisyyteen tekee mieli upota.

– Olen tänä vuonna lukenut muitakin hyviä kirjoja, mutta valitsen sellaisen, jolle olisin toivonut selvästi enemmän palstatilaa – tämä ei taitavuudessa jää toiseksi sellaisille isoille suosikeille kuin Tommi Kinnuselle. Kinnusen uudessa Ei kertonut katuvansa aihepiirissäkin, naisten kertomattomissa tarinoissa Suomen historiassa, on samaa.

Juttusarjaa toimittaessa olen hämmentynyt, sillä esille nousseet teokset ovat olleet juuri kädessäni tai mielessäni.

– Ajattelen, että kirjat keskustelevat keskenään ja osuvat usein kohdalle silloin, kun on niiden aika, Itäranta kertoo.

Ajatus taitaa olla totta – ainakin jossakin selittämättömässä ulottuvuudessa. Ehkäpä näilläkin sivuilla teokset keskustelevat.

J.S. Meresmaa

J.S. Meresmaa valitsi Anne Leinosen Katveen. Kuva Veli-Matti Rintala.

J.S. Meresmaa on Tampereella asuva kirjailija ja kustannustoimittaja. Hän on Osuuskumma-kustannuksen perustajajäsen. Meresmaalta julkaistiin viime keväänä säeromaani Dodo (Myllylahti). Säeromaanin (verse novel) teksti on jaettu säkeisiin runon tapaan.

Nuorista kertovassa Dodossa on hauskoja ja oivaltavia kielikuvia, ja romaanin muoto houkuttelee pysähtelemään ja makustelemaan sanoja uudella tavalla. Kirja on ehdolla Suomen vanhimman nuortenkirjallisuuspalkinnon, Topelius-palkinnon, saajaksi.

Meresmaa kertoo, että kysymys on vaikea, sillä noston arvoisia kirjoja on useita.

– Päädyin Anne Leinosen Katveeseen (Osuuskumma). Kirjan tunnelma on jäänyt minuun pitkäksi aikaa. Leinonen on punonut taitavasti monikerroksisen tarinan, jossa yhdistyy suomalainen kansanperinne ja iholle tuleva luonto, läheisen hoivasuhde ja syyllisyyden varjot, pikkupitäjän mysteerit ja yliluonnollinen kauhu.

– Katve pitää otteessaan. Se on ihanan täyteläinen lukukokemus, jossa tunnelmoinnillekin jää tilaa. Minulle se tarjosi täydellisen pakoreitin arjesta.

Magdalena Hai

Magdalena Hai valitsi J.S. Meresmaan säeromaanin Dodo. Kuva Toni Härkönen 2017.

Magdalena Hai on palkittu fantasiakirjailija, joka on kirjoittanut ensimmäisen suomalaisen steampunk-romaanin! Lasten- ja nuortenkirjallisuuden lisäksi hän on kirjoittanut lyhytproosaa aikuisille. Kesällä Hailta julkaistiin fantasiasatu Neiti Kymenen ihmeellinen talo. (Otava)

– Mahdollisia suositeltavia olisi pitkä lista mitä moninaisimmin syin, mutta  valitsen tällä kertaa J. S. Meresmaan säeromaani Dodon.

– J. S. Meresmaan Dodo on vimmainen, kesältä tuoksuva kertomus nuoruudesta, rakkaudesta ja hirviöstä. Kirja on muodoltaan säeromaani, mikä tekee tiiviiksi pakatusta tarinasta kevyesti luettavan ja tuo päähenkilön kokemukset lähes päiväkirjamaisen tunnustuksellisesti lukijan lähelle.

– Säeromaanit ovat saavuttaneet angloamerikkalaisessa nuortenkirjallisuudessa viime vuosina suuren suosion, mutta Suomessa niitä kirjoitetaan vielä verrattain vähän. Meresmaa onkin valinnut muodon ja tarinan, jotka sopivat saumattomasti yhteen, Magdalena Hai kertoo.

Saara Turunen

Saara Turusen valinta on Tiia-Katriina Tikkasen Toinen silmä kiinni. Kuva Tiiu Kaitalo.

Saara Turunen on palkittu kirjailija ja teatterintekijä. Hänen esikoisromaaninsa Rakkaudenhirviö (Tammi) voitti Helsingin Sanomien Kirjallisuuspalkinnon vuonna 2015. Turunen kertoi Kuiskeen Minä luen! -juttusarjassa, että uusi romaani ilmestyy keväällä. Se kertoo rakkaudesta.

Saara Turuselle kysymys ei ollut vaikea:

– Mulle tuli heti mieleen hyvä teos tähän. Kirjailija on Tiina-Katriina Tikkanen ja kirja nimeltään Toinen silmä kiinni (Atena). Kirja on liikuttava, hurja ja taitavasti rakennettu. Olisin suonut sen nousevan ainakin Hesarin kymppiin ja monille muillekin listoille.

– Itselleni kirja oli tämän vuoden tärkein lukuelämys, Turunen kertoo.

 

Juttusarjan toisessa osassa viime vuoden suosikeistaan kertovat Jani Saxell ja Laura Gustafsson, Susinukke Kosola ja Iida Rauma.

 

 

 

 

 




LISÄÄ JUTTUJA:

Jussi Seppänen Viina, hermot ja rangaistukset