Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Tunteikas rakkaustarina vaikuttavissa maisemissa

Historiallinen elokuva Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville (2018) perustuu Mary Ann Shafferin ja Annie Barrowsin kirjoittamaan romaaniin Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2008). Elokuvan on ohjannut Mike Newell, joka tunnetaan romanttisesta komediasta ja menestyselokuvasta Neljät häät ja yhdet hautajaiset (1994).

Surullinen tarina sodasta, häpeästä ja rohkeudesta

Vuonna 1946 maailmaa ja kansakuntia riepotteleva, perheitä rikkova ja miljoonia surmannut toinen maailmansota on ohi. Lontoossa jälleenrakentaminen käy kiivaana, ja ihmiset yrittävät löytää itsensä uudessa, hitaasti uudelleen rakentuvassa maailmassa.

Juliet Ashton (Lily James) on nimimerkin takaa kevyitä novelleja ja hauskoja juttuja kirjoittava nuori nainen, joka koki sodassa raskaan menetyksen. Tiivistä työtä kustannustoimittajansa kanssa tekevä kirjailija haaveilee kuitenkin omalla nimellä julkaistavan teoksen kirjoittamisesta. Kuin sattuman kaupalla Juliet löytää saamansa kirjeen kautta aiheen kirjalleen.

Julietille kirjoittaa Guernseyn saarella asuva viljelijä Dawsey (Michiel Huisman), joka kuuluu saaren lukupiiriin nimeltä Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville. Mies kirjoittaa kirjailijattarelle pyytääkseen häntä etsimään ja lähettämään hänelle kirjailija Mary & Charles Lambin teoksen Shakespearen tarinoita. Kirjallinen maailma on tuohon aikaan pieni, sillä hän löytää kirjailijattaren yhteystiedot saaren miltei ainoan kirjan sisäkannesta.

Yllättävä kirje johdattaa heidät mielenkiintoiseen kirjeenvaihtoon, ja lopulta uteliaan Julietin Ranskan Normandian rannikolla sijaitsevalle Guernseyn saarelle. Hän tutustuu lukupiirin muihin jäseniin, joilla jokaisella on omia henkilökohtaisia muistoja menneisyydestä. Juliet uppoutuu saksalaismiehityksen alla olleen saaren asukkaiden kokemuksiin, ja kuten arvata saattaa, hän löytää elämänsä tarinan, perheen sekä rakkauden.

Miellyttävällä tavalla kliseinen alusta loppuun

Romanttinen draamaelokuva Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville on erikoisesta nimestään huolimatta kaukana erikoisesta. Elokuvasovitus on kliseinen ja ennalta arvattava. Se noudattaa romanttisten elokuvien ja toisen maailmansodan aikaisia tapahtumia esittävien draamaelokuvien käsikirjoituksia alusta loppuun. Elokuva tarjoaa katsojalle tyhjiä mutta tutulta tuntuvia tunteita, ilman ravistelevia yllätyksiä.

Noin kaksi tuntia kestävä elokuva on nautittava kokonaisuus  laadukkaan näyttelijäkaartin ja ohjauksen ansiosta. Näiden yhteistyö kunnioittaa laadullaan todellisia tapahtumia ja diktatuurin uhreja. Elokuvaa voi suositella kaikille, jotka nauttivat kauniista tarinoista ja romantiikasta. Toisteisuudestaan huolimatta elokuva miellyttää jo maisemien vuoksi.

Elokuva on katsottavissa palvelusta areena.yle.fi toukokuun puoleen väliin asti.

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville

Kesto 1h 58 min
draama, rakkaus, sota


LISÄÄ JUTTUJA:

Everstinna SS URST Kontakti