Kesän kerran mentyä

08.07.2017
Teksti:
Fiilis: Kesäinen

Kaksi kesää, kaksi naista. Hangossa vietetään kesää purjehtien, nautitaan viiniä Belvederen terassilla ja tietysti rakastutaan. Hanko on myös tavallisen työväenperheen kotikaupunki, jotka saavat kesävieraikseen parempaa väkeä sekä merimiehiä. Siellä kaksi naista kohtaa kohtalonsa kesällä, mutta väistämättä kesä myös joskus loppuu ja siitä jää jäljelle muistot, ja joskus kesä muuttaa ihmisten elämää ratkaisevasti.

Kesän kerran mentyä kertoo kaksi tarinaa, joista ensimmäinen sijoittuu kesään 1910-luvun lopulle, jolloin taustalla väijyy Suomen itsenäistyminen ja kansalaissota. Silloin Elsa kohtaa rakkauden ja sen menetyksen. Kesän loppu tuo myös odotusta, ja kevään koittaessa syntyy tyttö Taimi.

Toisessa tarinassa ollaan jo kesässä 1930-luvun lopulla ja jälleen sodan kynnyksellä. Silloin on Taimin vuoro kohdata kesä ja rakkaus. Miten käy nuorten, kun miehet komennetaan rintamalle sodan syttyessä? Millaisia mietteitä kotiin jäävällä on rintamalle lähteneestä.

Kesän kerran mentyä kertoo Elsasta ja Taimista – kahdesta itsenäisestä naisesta, jotka uskaltavat elää elämäänsä. Tarinat ovat ennen kaikkea rakkaudesta, sen loppumisesta ja siitä mitä rakkaus oikeastaan on, miltä se tuntuu. Myös Hangon menetys talvisodan loputtua kietoutuu päähenkilöiden kohtaloihin. Kirjan taustalla on paljon historiallisia tapahtumia, sodan lisäksi tutuksi tulee esimerkiksi espanjantauti. Myös sukupolvien ja sukupuolten väliset erot ja yhtäläisyydet tulevat selkeästi esille tarinoista.

Erityisesti Pertti Lassilan kieli on ihastuttavaa, kuvaukset ovat soljuvia ja kauniita. Sanavalinnat ovat osuvia ja niissä on menneiden vuosikymmenten kaiku, ja ne sopivat näihin tarinoihin erinomaisesti. Elämään ja paikkoja kuvataan siten, että ne on helppo nähdä elävästi mielessään. Lassila kuvailee hienosti naisten mietteitä ja tunteita.

Kirja on hieno kuvaus ajan kulusta, ja siitä kun asiat ja tunteet muuttuvat elämän mennessä eteenpäin. Kirja käsittelee myös onnea, menetystä ja surua. Myös tavallisen ihmisen kautta on kuvattu elämää sodan varjossa, sekä arkea viime vuosisadan alussa. Tämä on hieno pieni romaani luettavaksi vaikka kesälomalla.

Kesän kerran mentyä
Pertti Lassila

Teos
Sivuja: 187


LISÄÄ JUTTUJA:

the four note opera Kulttuurimatkailijan Lappi