Kay Scarpettan tutkimuksia – Riistetty

07.10.2016
Teksti:
Fiilis: Innostunut

Patricia Cornwellin kirjat kuuluvat rikoskirjallisuuden kärkijoukkoon, eikä suotta, hänen sarjamurhatrillereitä on julkaisu jo yli 50 maassa. Cornwellin ote on asiantuntevaa ja hänellä on uskomaton kyky kuvata ihmisen pahuutta. Riistetty on Patricia Cornwellin 23. Scarpetta-romaani. Sarjan kaikkien rakastama Kay Scarpetta -hahmo on palkittu Sherlock Awardilla parhaan yhdysvaltalaisen kirjailijan luomana salapoliisina.

Riistetty alkaa aika tavanomaisella mahdollisella rikospaikkatutkinnalla, jonka keskeyttää Scarpettan puhelimeen tuleva video. Videon sisältö on vuosia sitten kuvattu. Aina niin tarkan Scarpettan työote meinaakin horjua, kun hänelle selviää, kuka menneisyyden haamuista kolkuttelee ovea.

Cornwellin sanotaan muun muassa olevan mestarillinen jännityksenrakentaja. Alusta alkaen Riistetty saa lukijan mielenkiinnon herätettyä. Kuka haluaa pilata Scarpettan rakkaan sisarentyttären, Lucy Farinellin, elämän, ja ketkä ovat sekaantuneet asiaan? Videoklipit keikuttavat laivaa niin Kayn ja Cambribgen poliisin rikosetsivän Pete Marinon sekä Kayn FBI-agenttina toimivan aviomiehen Benton Wesleyn välillä.

Scarpettan tutkima kuolinpaikka tuntuu hetki hetkeltä epäilyttävämmältä, onko murhattu sittenkää se joka hänen uskotaan olevan ja onko rikospaikka edes oikea murhapaikka? Scarpetta yrittää keskittyä selvittämään murhaa samalla, kun videoklipit piinaavat häntä, kuten myös FBI:n kynsiin joutuneen Lucyn kohtalo.

Scarpettan epätietoisuutta siitä kehen hän voi luottaa, sekä hänen ja Lucyn suhteen kiemuroita seuratessa vaaditaan lukijalta tarkkuutta, ettei pienetkään yksityiskohdat mene ohi. Kay Scarpetta -sarjaa aiemmin lukeneet saavatkin kaivella muistinsa syövereitä ja palata ajassa taaksepäin kirjan aiempiin osiin.

Kay Scarpetta -sarjan vannoutuneena lukijana antaisin Riistetylle kymmenen pistettä ja papukaijamerkin. Tätä lukijaansa Cornwell ei koskaan petä.

 

Kay Scarpettan tutkimuksia: Riistetty
Patricia Cornwell

Otava
Sivuja: 413
Suomentanut: Karri Rimpeläinen


LISÄÄ JUTTUJA:

Karita Mattila Schjerfbeck, Helene Mustataustainen omakuva