Suosittu trubaduuriyhtye Kalevauva.fi on julkaissut runokokoelman, joka koostuu yhtyeen laulujen sanoituksista sekä suuria elämänviisauksia suoltavista vauvaforismeista.
Yhtyeen jäsenet Aapo Niininen ja Kimmo Numminen ovat keränneet sanoitukset muun muassa Vauva.fi-keskustelupalstalta. Haastatteluissa tekijät ovat sanoneet, että kunnia kuuluu keskustelupalstojen kirjoittajille. Niininen ja Numminen toimivat ”vain” kansanperinteen koostajina kuin Elias Lönnrot ikään. Lönnrotin saappaat voi olla vaikea täyttää, mutta kaksikko on oikeilla jäljillä: on hyvä idea kerätä ja tallentaa 2010-luvun perinnettä. Sosiaalisesta mediasta kerätty tai siellä julkaistu runous on nykypäivää.
Toisin kuin Lönnrot, joka siisti rumia sanoja Kalevalan ja Kantelettaren runoista, Kalevauvalassa ei sensuroida tai sievistellä. Kokoelman aloitusrunossakin viitataan muinaissuomalaisten härskeihin runoihin toteamalla, että ”Kalevala olisi voinut olla pornokirja”. Väite pitää paikkansa, ja jokainen voi käydä lukemassa kansalliseepoksestamme pois jätettyjä seksirunoja Suomen Kansan Vanhat Runot -tietokannasta.
Kalevauvala sopii myös niille, joille yhtyeen kappaleet eivät ole tuttuja. Teos soveltuu erinomaisesti myös runoutta karsastaville, sillä vapaamittaiset, hersyvän humoristiset runot ovat aihepiireiltään joko hyvin samaistuttavia tai kieron kummallisia. Kokoelma on jaettu aihepiirien mukaan lukuihin, kuten rakkausrunoihin ja ihmisen elämänvaiheisiin.
Runoissa käsitellään esimerkiksi noloja kokemuksia, joita on sattunut kyläpaikassa, ja jaetaan hirvittäviä Tinder-treffikokemuksia. Nolojen tilanteiden naiset ja -miehet löytävät tarttumapintaa vaikkapa tästä treffikokemuksesta: ”Käytiin satamassa jäätelöllä / ja tässä vaiheessa / liittyi kolmanneksi pyöräksi mukaan / laktoosi-intoleranssi / naama punasena pidättelin / kunnes säikähdin ampiaista ja kiljaisin / sekä ylä- että alapäällä.”
Alapäähuumori toistuu, mutta muitakin aiheita mahtuu mukaan. Teoksesta voi lukea filosofisia mietteitä elämän tarkoituksesta, vanhemmuuden ja parisuhteen vaikeuksista ja yhteiskunnan eriarvoisuudesta. Toisten hätä koskettaa, vaikka keskustelun aloitus olisikin välillä kaikessa järjettömyydessään huvittava.
Kiitosta voi antaa myös teoksen ulkoasusta: Sami Saramäen kansiin ja lukujen aloituksiin tekemät kuvitukset ovat yhdistelmä modernia ja perinteistä – niin kuin kansanperinne ja keskustelupalstojen aiheetkin ovat. Kalevauvala onkin mainio lahjaidea monenlaisille lukijoille, ainakin kaikille ei-tosikoille. Myönteinen asia on sekin, että kirjan tuotosta lahjoitetaan viisi prosenttia Ensi- ja turvakotien liitolle.
Kalevauva.fi:n kappaleita voit kuunnella yhtyeen YouTube-kanavalla.