Tuula Kallioniemi: Kaksoisolennot

Elämät vaihtoon

Tuula Kallioniemen nuortenkirja Kaksoisolennot tarttuu tärkeisiin aiheisiin: eriarvoisuuteen ja koulukiusaamiseen. Kaksoisolennot on kutkuttavan erilainen nuortenkirja, joka ottaa omalta osaltaan kantaa nyky-yhteiskunnan oloihin.

Yhteentörmäyksen seurauksena kahden pojan elämät mullistuvat. Hyväosaisesta perheestä kotoisin oleva kuudesluokkalainen Stefan huomaa yhtäkkiä puhuvansa uutta kieltä ja joutuneensa kerjäläisleiriin äkäisen pomon komenneltavaksi, kun taas kotimaastaan Suomeen lähetetty kerjäläispoika Mihai muuttuu Stefaniksi. Pojat alkavat elää toistensa elämää, mutta joutuvat samalla pohtimaan elämän suuria kysymyksiä.

Mihai saa elää yltäkylläistä elämää ja käydä koulua – unelmaansa. Asiat eivät kuitenkaan ole niin hyvin kuin luulisi: Mihai joutuu todistamaan koulukiusaamista. Käy ilmi, että Stefan on kiusannut Pönää yhdessä tyttökaverinsa kanssa. Mihai ei aio jatkaa kiusaamista ja muut ihmettelevät, mikä ”Steffelle” on tullut. Hän ei voi ymmärtää, mitä hyötyä kiusaamisesta vain kiusaamisen vuoksi on. Toisaalla samassa kaupungissa Stefania retuutetaan paikasta toiseen ja pakotetaan huijaamaan ihmisiä. Ylimielisen oloinen Stefan saa kokea, millaista on kerjäläisten arki. Kovaotteinen Doru-pomo ei anna armoa, ja pojan ainoa toive on löytää takaisin kotiin, keinolla millä hyvänsä.

Kirjan kiinnostavuus piilee ajatusleikissä, jossa osia voi vaihtaa. Kallioniemi on keksinyt erikoisen tavan selittää osien vaihtuminen yhteentörmäyksen seurauksena. Kielen ja jopa ulkonäönkin muuttuminen on jo liian yliluonnollista, mutta toimii toki nuortenkirjassa. Oikeudenmukaisuus tuntuu tapahtuvan, kun kerjäläisiä halveksiva nuori poika joutuu itse kadun kulmaan värjöttelemään ja hyväsydäminen kerjäläinen saa osakseen ystävällisyyttä ja kodin lämpöä. Osat eivät kuitenkaan voi jatkua loputtomiin, mutta kokemuksen kautta kummankin pojan arvomaailmat muuttuvat – toivottavasti myös lukijan.

Kaksoisolennot
Tuula Kallioniemi

Otava
Sivuja: 175


LISÄÄ JUTTUJA:

Minna Roininen