Kaikki rahasta

Oispa rahaa

Jos et ole valmiiksi loistava rahankäyttäjä, piinkova säästäjä tai kokenut sijoittaja, lue ihmeessä Julia Thurénin kirja Kaikki rahasta. Siitä on helppo aloittaa. Koska ilman rahaa ei voi elää, ja sen takia rahaa kannattaa ajatella muutenkin kuin silloin, kun haaveilee uudesta tavarasta.

Kirjailija on haastatellut lukuisia asiantuntijoita ja siteeraa myös julkisuuden henkilöitä heidän suhteestaan rahaan.

Thurén on aina ollut järkevä kuluttaja. Opiskelijana hänen arjen luksustaan oli pari kevyttä alkoholiannosta perjantaisin. Muuten hän ei törsäillyt. Kun itse sain opiskelijana yllättäen ylimääräistä rahaa, ostin uudet silmälasit ja aloin syödä lounaita ravintolassa. Olin kyllästynyt opiskelijaruokalan kasvisannoksiin ja halusin nauttia arjestani. Ei käynyt mielessäkään säästää rahoja ja ajatella huomista.

Tunneshoppailijasta ei leivota säästeliästä säästämisen automatisoinnin tai käteisbudjetin avulla. Voi nimittäin käydä niin, että jos rahaa siirtyy tililtä säästöön, tili voi tyhjentyä ennen seuraavaa palkkapäivää. Käteisbudjettikaan ei toimi, jos erehtyy käymään vaikka vaatekaupassa ja huomaa käyttäneensä jo tiistaina viikon budjetin. Muistan yhä, miten kaverini repesi kuultuaan asiasta. Minun viikkobudjettini vastasi hänen kuukausibudjettiaan. Enkä silti saanut pidettyä seteleitä hyppysissäni. Samalla säälin ystävääni, joka nyhjäsi tyhjästä: säästi eikä syönyt kunnolla.

Tottuneille ja vähemmän tottuneille rahankäyttäjille

Kaikki rahasta -kirjassa kuitenkin huomioidaan erilaiset kuluttajatyypit ja elämäntilanteet olit sitten nuori tai vanha, sinkku tai perheellinen. Thurén antaa neuvoja säästämiseen, velkaantumisesta selviämiseen, palkkaneuvotteluihin, rahaan suhtautumiseen ihmissuhteissa, asuntolainen ottamiseen ja hoitamiseen sekä sijoittamiseen. Kirja antaa ajattelemisen aihetta myös kaltaisilleni rahanpolttajille.

Thurén on ollut kokopäivätyössä 21-vuotiaasta asti. Hän on tottunut rahankäyttäjä. Jos lukijalla ei ole rahaa yhtään ylimääräistä, päällimmäinen fiilis kirjasta on turhautunut. Että oispa sitä rahaa.

Kirjailija on harrastanut muutaman vuoden sijoittamista ja saa sen kuulostamaan järkevältä ja helpolta. On hienoa, että naistenlehdissäkin on alettu puhua rahasta pelkän kuluttamisen sijaan. Kaikki eivät saa eväitä tähän kotoa eikä edes koulusta.

Julia Thurén on toimittaja, joka kirjoittaa lehtijuttuja rahasta, bloggaa aiheesta Juliaihminen-blogissaan ja pitää YLE Areenassa podcastia nimeltä Melkein kaikki rahasta.

Kaikki rahasta – Näin säästin kymppitonnin vuodessa
Julia Thurén

Gummerus
Sivuja: 325


LISÄÄ JUTTUJA:

Rutto Läskimooses