Kahden naisen ystävyydessä lauletaan lempeitä lauluja

09.04.2016
Teksti:
Kuvat:
K

Oulun kaupunginteatterissa on tuotu näyttämölle Linda Olssonin iki-ihana romaani Laulaisin sinulle lempeitä lauluja. Toteutus on koskettava kuvaus kahden naisen ystävyydestä. Pääosissa näyttelevät Merja Larivaara ja Anneli Niskanen, ja useissa sivurooleissa sukkuloi Pete Miettunen.

Veronika (Merja Larivaara) pakenee elämänsä solmuja kesäksi pienen kylän vaatimattomaan mökkiin. Kauppareissulla hän saa kuulla, että hänen naapurissaan asuu Astrid (Anneli Niskanen), jota pidetään kylässä ihmisiä pelkäävänä noitana. Sattumien kautta Astrid koputtaa Veronikan ovelle, ja siitä alkaa kahden naisen yllättävä ystävyys.

Syvässä ystävyydessä elämäntarinat voi jakaa ja kietoa avoimesti osaksi toisen ihmisen elämää. Näin Veronika tekee samaan aikaan, kun hän konkreettisesti kietoo Astridin miehensä vaatteista leikkaamia matonkudeleikkelyksiä kerälle Astridin olohuoneessa. Molemmilla naisilla on toisilleen omat elämänsä tummimmat soinnut soiteltavana. Kun sydämensä pystyy avaamaan toiselle ihmiselle ilman estoja, kun toinen ihminen kuuntelee pyyteettömästi ilman tuomitsemista, sielu puhdistuu ja minuus eheytyy. Näin käy Veronicalle ja Astridille.

Laulaisin sinulle lempeitä lauluja on liikuttava teatterikappale. Näyttelijät saavat rakennettua uskottavan ystävyyden alle kahdessa tunnissa Oulun kaupunginteatterin Vinttikamariin rakennettuun vaatimattomaan ympäristöön. Jyrki Sepän lavastus toimii yhteistyössä Mika Ryynäsen suunnitteleman valaistuksen kanssa nokkelasti vuorotellen Astridin ja Veronikan mökeissä, uimapukumyymälässä, sairaalassa ja kyläkaupassa. Mollisoinnuista ja koskettavasta syvästä ystävyyden ylistyksestä huolimatta Laulaisin sinulle lempeitä lauluja osaa myös naurattaa. Tässä tehtävässä palvelee mainiosti monipuolisiin sivurooleihin eläytyvä Pete Miettunen.

Laulaisin sinulle lempeitä lauluja on kaikkien niiden näytelmä, jotka arvostavat pyyteetöntä ystävyyttä, joilla saattaa olla synkkiä salaisuuksia ja jotka tarvitsevat eheytymisen mallia. Linda Olssonin romaania voi lämpimästi myös suositella kaikille.
LISÄÄ JUTTUJA:

Suomessa kummittelee Palasina ja kokonaisena esikoiskirja kirja Katja Kiuru