Jussi Hukkanen – Taiteen moniottelija

23.11.2015
Teksti:

Oululaista taiteilijaa Jussi Hukkasta voidaan pitää varsinaisena luovan alan ja taiteen moniottelijana; Hukkanen on koulutukseltaan ja ”leipäammatiltaan” graafinen suunnittelija, ja hän on työskennellyt Oulun kaupunginteatterissa lavastemestarina vuodesta 2006 lähtien. Hukkanen on taidemaalari, sarjakuvapiirtäjä, muusikko ja varmasti vielä paljon muutakin tulevaisuudessa. Sosiaalisen median puolella Hukkanen on varmasti tullut monille tutuksi viime vuosina sarjakuvahahmostaan Maailman Paskin Nalle.

Jussi Hukkasen vaikuttavassa CV:ssä on pitkä lista näyttelyitä alkaen vuodesta 1990. Viimeisin niistä oli kollektiivinen näyttely: Sekalaista seurakuntaa Oulussa ARTtilassa kuluvan vuoden kesä-heinäkuussa.

– Yksittäiset palautteet olivat positiivisia, sanomalehtikritiikkiä en näyttelystä ole nähnyt saati lukenut. Itse pidin kokonaisuutta onnistuneena, ARTtila toimii hyvin.

– Kokoelma esitteli suurimman osan maalaustekniikoista, joita olen käyttänyt taulumaalauksissa 90-luvun lopulta tähän päivään.

Niin yksityisiä kuin yhteisnäyttelyitäkin on Hukkasen uralle mahtunut jo hiukan vajaat viisikymmentä. Joskus näyttelyt vaativat taiteilijalta joustamista – ja kylmänsietokykyä.

– Pidin helmikuun pakkasilla vuonna 2003 kolmen kollegan kanssa Inferio-nimisen valon, äänen ja maalatun kuvan installaation Oulun Hupisaarilla. Koska juttu oli ympärivuorokautinen ulkoilmatapahtuma, istuimme vuoroin vartiossa lipunmyyntikojussa viikonlopun kestäneen show´n ajan.

Hukkasen tulevat projektit vuodelle 2016 linkittyvät Oulun kaupunginteatteriin.

– Tulossa on lavastus Oulun kaupunginteatterille, johon kuuluu myös sarja maalauksia, jotka nähdään tammikuussa 2016 teatterin lämpiöissä sekä näytelmän lavasteissa helmikuusta alkaen.

Maalauksia, grafiikkaa ja sarjakuvaa

Jussi Hukkanen MODEL

MODEL, 80 x 60 cm, sekatekniikka OSB -levylle, 2013.

Jussi Hukkasen taiteessa, olipa kyse maalauksista, grafiikasta tai sarjakuvasta, on vaikutteita monista eri taidesuunnista, joista kenties vahvimpana on tunnistettavissa pop-taide. Hukkanen käyttää monipuolisesti erilaisia tekniikoita maalauksissaan, joista monet kuvaavat ajankohtaisia aihepiirejä ja pistävän tarkkaa, sarkastista näkökulmaa niihin.

– Värikäs, sarkastinen, klassinen, pop, puoliabstrakti, figuratiivinen, ruman ja kauniin kansantanssi, Hukkanen luonnehtii.

Jussi Hukkanen on koulutukseltaan graafinen suunnittelija, ja tehnyt alan työtä useita vuosia, esimerkiksi sanomalehti Kalevalle. Nykyisin graafinen suunnittelu on jäänyt vähemmälle, ja tekemisen painopisteet ovat muuttuneet vuosien saatossa.

– Tekeminen painottuu ensisijaisesti maalaustaiteeseen, sarjakuvaan ja teatteriin. Graafisen alan töitä teen myös, kelkka on vain kääntynyt toisinpäin lähtiessäni mainosalalta 2004.

Hukkanen käyttää teoksissaan paljon sekatekniikkaa, jossa on mukana muun muassa öljy-, akryyli- ja pastellivärit, ja hän kokeilee rohkeasti erilaisia tekniikoita. Kouluttautuminen alalle on vaikuttanut Hukkasen mukaan hänen työjälkeensä merkittävästi.

– Kyllä, koululla oli eritoten merkitystä opetella piirtämään anatomiaa. Värien ja materiaalien opettelu on ollut minulle aina enempi tai vähempi oma-aloitteista.

Hukkanen ei osaa määritellä, milloin hänestä varsinaisesti ”tuli taiteilija” tai koki saaneensa taiteellisen herätyksen, mutta lähipiirin kannustus on ollut hänen tukenaan aina alusta lähtien.

– Vaikea sanoa, 80-luvun lopulla, ehkä.

– Sain tukea riittävästi sukulaisilta ja ystäviltä, jotka ovat edelleen taiteilun puolella.

Esikuvia on jokaisella taiteilijalla, niistä merkittävimmät ja itselle tärkeimmät on ehkä vaikea valita ja nimetä.

– Vaikea sanoa, jälleen. Hyviä tekijöitä on maailma täysi… Francis Bacon, Akseli Gallen Kallela.

Sarjakuva Maailman Paskin Nalle on etenkin Facebookin kautta tullut tutuksi monille jo vuodesta 2013. Maailman Paskimman Nallen syntyhistoriaan sattumalla on suuri sija. Kuinka paljon hahmossa on Jussia tai Jussissa Maailman Paskinta Nallea?

– Maailman Paskin Nalle syntyi vahingossa 2007. Jäin työtauolle API-sarjakuvasta, jota olin piirtänyt 2000-luvun alusta, mutta kun on jatkuva tarve piirtää, niin aina synnyttää jotain. Maailman Paskin Nalle on joskus minä, mutta useammin se, joka arvostelee minua ja muuta maailmaa.

MPN – Maailman Paskin Nalle ”SarjakuvaSatukirja aikuisille” on MPN-sivuston mukaan työn alla, ja sen ilmestymistä kaavailtiin jossain vaiheessa tulevalle vuodelle 2016. Tulevaisuus on kuitenkin kirjan osalta vielä tällä hetkellä avoin.
– Tässä on maailma muuttunut ja monet työt ovat tulleet toistensa päälle, en osaa sanoa. Maailman Paskin Nalle jatkaa matkaa joka tapauksessa.

TSUNAMI_o

TSUNAMI, 80 x 60 cm pastelli, hiili OSB –levylle, 2013.

Hukkanen on tehnyt sarjakuvaa ja maalauksia, sekä graafista suunnittelua. Näistä ovat taidemuotona eniten miehen itsensä sydäntä lähellä ne, joista ura on alkanutkin. Inspiraatio taiteen tekemiseen tai teoksen aiheeseen voi tulla hyvinkin erilaisista lähteistä.
– Maalaaminen ja piirtäminen, peruslähtökohdat.

– Maisema, paskajuoru Seiska-lehdessä, ruokkiva keskustelu ystävän kanssa.

Hukkanen ei koe käyttävänsä mitään erityistä työskentelytapaa maalatessaan, mutta yksi tärkeä tekijä kuitenkin löytyy.

– Ei oikeastaan… hyvä taustamusiikki kuuluu hetkeen aika lujasti.

Kun maalaat taulua, millainen se on prosessina; onko sinulla jo etukäteen jokin tietty näkemys mitä pitäisi syntyä, kuinka paljon suunnittelet etukäteen, vai annatko teosten syntyä täysin spontaanisti?

– Enempi nämä lähtevät luonnoksesta, mutta toisinaan tulee hetkiä, jolloin alkaa pyörittelemään pensseliä kanvaasilla ilman selkeää visiota.

Musiikkia, levynkansia ja lavasteita

Hukkasen teoksia on myyty niin julkisiin tiloihin kuin yksityisten kotien kaunistukseksi. Karu tosiasia on että taidettakin tulee markkinoida, jotta se myy ja löytää ostajansa. Nykyisin markkinointi on jonkin verran helpompaa kun kanavia on käytettävissä enemmän ja ehkä huokeammalla hinnalla kuin koskaan ennen. Mitkä ovat tärkeimmät tavat markkinoida taidetta?

– Sosiaalinen media, kotisivut, näyttelyjulisteet ja kylillä pyöriminen.

Taiteilija on suunnitellut myös levynkansia bändeille, esimerkiksi Ruotomielen levylle Neonvarjot (2011). Lisäksi hän on itsekin yhdessä bändissä basistina. Orkesteri on nimeltään IM Nasty, jota on bändin Facebook-sivulla kuvattu punkahtavaksi, Morrissey-tyyliseksi yhtyeeksi.

– Musiikki on lähin harrastukseni ja kuvataiteen vastapaino. Käyn usein kuuntelemassa livemusaa, jolloin tapaan myös soittajia, tällöin ei välty keskustelulta kuvitus vs. musiikki. Bassoilun aikana en mieti piirtämistä.

Hukkasen mielestä levynkannen tekeminen ei eroa muusta taiteen tekemisestä, vaikka menetelmät ovatkin muuttuneet enemmän digitaalisiksi.

– Ei. Siinä on vain piirtämisen ja maalaamisen lisäksi ekstraduunina graafinen suunnittelu.

BASE JUMPERS, 80 x 60 cm sekatekniikka OSB -levylle, 2013.

Jussi Hukkasen taiteella ja sarjakuvalla Maailman Paskin Nalle on paljon ystäviä, mutta koska ihmisiä on joka lähtöön niin sanotusti, voi rohkeasti oman mielipiteensä ilmaiseva taide olla joillekin liikaa. Maailman Paskin Nallekin voi olla joillekin liian roisi hahmo, mutta pääosin Hukkasen saama palaute on ollut hyvää.

– Olen yllättynyt kuinka positiivisesti hommat on otettu vastaan sekä sarjakuvassa että taiteessa. Tietääkseni Maailman Paskin Nalle on saanut vain kerran vastalauseen omilla Facebook-sivuillaan. Tauluista on varmasti sanottu joskus, mielensäpahoittajia on aina, kuten kaikki tiedämme.

Kun Hukkanen tarkastelee taiteilijauraansa kokonaisuutena, on kokemus tuonut ennen kaikkea varmuutta ja rohkeampaa kokeellisuutta. Hän kokee saaneensa toteuttaa töissään sen, mikä on ollut kunkin työn tavoite jo ennen kuin teos on varsinaisesti valmistunut. Käykö koskaan niin, että visio ja lopullinen työ eroavat toisistaan merkittävästi?

– Toisinaan se tulee, jos ajatus lähtee kurvailemaan, ei kovin usein.

Jussi Hukkanen on ollut lavastemestarin työssä Oulun kaupunginteatterilla jo vuodesta 2006. Kysytäänpä lavastemestarilta vähän työstä siellä; millainen on lavastajan tyypillinen työpäivä?

– Lavastamon maalaamotyöskentely on ensisijaisesti näyttämökuvan rakenteiden pintakäsittelyä. Mestarointi on materiaalikokeiluja, visualisointien toteuttamista isossa mittakaavassa. Työ sisältää myös graafista suunnittelua ja taulujen maalausta. Se on taiteellista työtä tiimissä.

Onko vielä jotain taidemuotoa, jota et ole tähän mennessä tehnyt, mutta haluaisit vielä kokeilla ja tehdä tulevaisuudessa? Vastaus tulee napakasti:

– 3D.

Jussi Hukkasen monipuolisen uran tuntien on 3D-taidettakin varmasti häneltä vielä tulossa ja nähtävillämme tulevaisuudessa.

http://www.jussihukkanen.com
IM Nasty International Facebookissa

Maailman Paskin Nalle Facebookissa

Pääkuvassa monitorissa näkyvä teos Jussi Hukkanen; BUNUEL, 2000.




LISÄÄ JUTTUJA:

Ajattelin olevani samurai Marko Annala