JP Koskinen: Hukkuva maa

Näin unta

Teollisuussuvun johtaja Jukka Vaateri on ollut kadoksissa jo viisi vuotta. Perheyhtiötä johtaa tytär Sandra, joka haluaa julistaa isänsä kuolleeksi. Poliisi päättää aloittaa tutkinnan uudelleen, ja epäilykset kohdistuvat nyt muistikatkoksista kärsivään esikoispoika Niklakseen. Isä ei antanut Niklakselle paikkaa perheyhtiön johdossa, joten poika on rakentanut kansainvälistä uraa ilmastotutkijana.

Nyt myös Niklas haluaa selvittää, mitä isän katoamisiltana tapahtui. Hän päätyy lopulta suuremman perhesalaisuuden jäljille.

Perheen kolmas lapsi Mikko on vetäytynyt pieneen mökkiinsä ja elää varsin vähäeleisesti ja huomaamattomasti, eikä halua sekaantua asioihin. Perheen äiti vastustaa kuolleeksi julistamista ja on vakuuttunut, että hänen miehensä on yhä elossa. Perheessä jokaisella tuntuu olevan omat salaisuutensa ja motiivinsa pitää ne piilossa.

Synkkä ilmastonmuutos ja perhesalaisuuksia

JP Koskisen teoksessa Hukkuva maa tarinaa kerrotaan Niklaksen kautta. Hän on henkilöhahmona varsin mielenkiintoinen. Kun lukijalle selviää hänen muistinsa pettävyys, se tekee kirjasta hätkähdyttävän lukukokemuksen. Lukijana joutuu pakosta miettimään, mitä kaikkea hän on menneisyydestä unohtanut ja mitä haluaa unohtaa.

Ilmastonmuutos antaa puitteet tapahtumille. JP Koskinen ottaa varsin vahvasti kantaa ilmastonmuutokseen ja antaa ymmärtää, että ilmastonmuutoksen osalta peli on jo menetetty. Kuitenkaan ilmastonmuutoksen sanomaa ei julisteta, eikä se ole kirjan pääsanoma. Kirja kertoo ennemmin perheestä, jonka suvun salaisuudet on ajanut eri suuntiin.

Kirja ei ole mikään perinteinen romaani, sitä on vaikea kuvata. Tarinassa yhdistyvät sukuromaani, dekkari ja tulossa oleva ekokatastrofi. Kirjan tarina vie mennessään. Salaisuudet paljastuvat vähitellen lukijalle niin, että loppuratkaisu pysyy piilossa ihan loppuun saakka, vaikka ratkaisun elementtejä tarjoillaan lukijalle läpi tarinan.

Kirjoittajana Koskinen on loistava ja hänen juonenpunontakykynsä on mainio. Kirjassa liikutaan nykymaailman ja lähitulevaisuuden välimaastossa ja tapahtumat vaikuttavat pelottavan todellisilta. Kirjaa voi suositella hyvien tarinoiden ystäville.

Hukkuva maa
JP Koskinen

Like Kustannus
Sivuja 232


LISÄÄ JUTTUJA:

Oliver! Cilkan tarina Henna Helmi Heinonen