Joonaanmäen valaat

Ikivanhat kirjat avaavat seikkailun maailman ääriin

01.11.2017
Teksti:
Salaperäinen

Joonaanmäki on pieni syrjäinen saari, jossain päin Suomea maailman reunan ulkopuolella, piilossa kaikelta ja kaikilta. Saarelle ajautuu puhuvia eläimiä ja saaren vanhojen kirjojen kokoelma on laaja ja ne liittyvät tulevaan seikkailuun.

Saarella asuvat Inkeri ja Johannes sekä naapuritaloissa Birgitta1, Birgitta2, Gunnel ja Timo sekä moni muu. Eräänä loppu kesän päivänä valas ajautuu saarelle ja alkaa pelastusoperaatio. Apua pyydetään konttilaiva Zoroaster II:n kapteeni Igorilta, jonka Johannes tuntee.

Aluksen lastina on myös musta kontti, joka on kulkenut merillä 40 vuotta. Kun valas saadaan pelastettua, Igor toivoo, että kontti voisi jäädä saarelle. Se sisältää kaksi salaperäistä laitetta, joita on haluttu pitää kateissa viimeisimmän sodan loppumisesta lähtien. Kello ja Peli ovat esineet, jotka täytyy piilottaa lopullisesti ihmiskunnalta. Tästä alkaa Joonaanmäen asukkaiden seikkailu, jossa he päätyvät maailman ääriin ja vielä kauemmas aina Marssiin saakka. Matkalla pohditaan mikä on totta ja mikä tarinaa – tai oikeammin miten vanhat tarinat kietoutuvat oudosti matkaajien todellisuuteen.

Joonaanmäen valaat on huikea seikkailukirja. Siinä on aineksia niin satujen maailmasta ja mytologiasta, maailman historiasta kuin teknisistä keksinnöistä. Kirja on paikoin outo, välillä leikkisä ja tarina saa mitä ihmeellisimpiä käänteitä ihan hengästymiseen asti. Mukana on vanhoja kirjoja ja edesmenneitä kirjailijoita, puhuvia eläimiä ja tietysti ne kaksi salaperäistä konetta. Tätä kirjaa en osaa verrata mihinkään muuhun – niin omaperäinen se on.

Teksti on jaettu runojen tapaan säkeisiin ja kirjan kieli on runollinen. Kirjaa saakin lukea ajatuksella koska yhdessä lauseessa kerrotaan niin paljon. Kieli kuitenkin lumoaa ja se kuljettaa tarinaa ihanasti eteenpäin. Täytyy todeta, että A. W. Yrjänä osaa kirjoittaa.

Oli aurinkoisin päivä aikoihin,
tuuli ja ilma täynnä happea.
Olimme saaneet radioyhteyden Igoriin,
jota tilanne ensin nauratti, sitten itketti.
Hän lupasi auttaa kaikin tavoin,
ja laivayhtiö saisi tunkea aikataulunsa
Leninin muumion ahteriin.

Joonaanmäen valaat
A. W. Yrjänä

Johnny Kniga
Sivumäärä: 232
Julkaisu: Lokakuu 2017


LISÄÄ JUTTUJA: