Joensuun Musiikkijuhlat virittävät jousensa heinäkuussa

27.06.2017
Teksti:

Joensuussa keräännytään kuuntelemaan klassista musiikkia 2.–13. heinäkuuta. Tapahtuma järjestetään neljännen kerran. Konserttipaikkana on konservatorio. Seuraavassa lyhyt katsaus juhlan ohjelmaan.

Luvassa ei ole pelkkää musiikkia, vaan paljon muutakin. Juhlan aloittajat The Fabulous Bäckström Brothers & Jukka Nykänen sekoittavat show’ssaan fyysistä komediaa, oopperaa, konserttia, klovneriaa ja vaudevillea. Tämän musiikkinäytelmän ovat ohjanneet Cirque du Soleil’issakin vastanneet ohjaaja-käsikirjoittajat Toby Park ja Aitour Basauri. Esityksen pianistina valloittaa Jukka Nykänen.

Edellisen lisäksi Nykäsellä on oma esitys, jossa hän soittaa omat sovituksensa suomalaisista sävelmistä. Hänellä on takanaan ura konsertti- ja teatterimaailmassa. Nykäsen tuotannolle on ominaista omat sovitukset elokuvien, musikaalien ja tv-sarjojen tunnusmusiikeista.

Eriikka Nylund ja Niina Uggeldahl esittävät yhteistyössä teoksen Dark Dance. Nylund on Ruotsin Radion sinfoniaorkesterin sooloalttoviulisti, ja Uggeldahl Joensuusta kotoisin oleva pianisti. Naisten repertuaarissa kuullaan Linkolaa, Regeriä, Kuulaa ja Brahmsia.

Sellisti Senja Rummukainen ja pianisti Martti Rautio esiintyvät ohjelmassa nimellä Violoncello con affettuoso. Rummukainen voitti Turun sellokilpailun vuonna 2014 ja pääsi sellokilpailun finaaliin Portugalissa 2015. Rautio konsertoi noin 50 kertaa vuodessa, ja kiertueet vievät häntä pitkin Eurooppaa ja esimerkiksi Japania. Parhaillaan Rautio toimii Sibelius-Akatemian kamarimusiikin lehtorina. Rummukaisen ja Raution esitykseen kuuluu Kokkosta, Sibeliusta ja Brahmsia.

Aki Rissanen trion takaa löytyvät pianisti Aki Rissanen, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen. Heidän albuminsa Amorandom voitti Vuoden Jazzalbumi Emma-palkinnon vuonna 2016. Albumin on julkaissut brittiläinen Edition Records ja se on ollut arvostelumenestys. Musiikissa on kuultavissa vaikutteita klassisesta svingiin.

Nuorena osanottajana Anton Mejias (s. 2001) esittää Bachia, Beethovenia, Chopinia ja Prokofjevia. Mejias voitti Tampereen pianokilpailussa toisen palkinnon vuonna 2017, ja ensimmäisen Steinway-pianokilpailussa Helsingissä 2016. Hän aloitti soittamisen viisivuotiaana, ja piti ensimmäisen konserttinsa kahdeksanvuotiaana. Hän on myös edustanut Suomea Steinway Piano Festivaalilla Hampurissa.

Musiikkijuhlan päättää sveitsiläinen nuorisosinfoniaorkesteri Il Mosaico. Ryhmä saa suomalaista vahvistusta solisti Janne Mertasesta. Ohjelmistossa kuullaan Sibeliusta, Mozartia, Vivaldia ja Gnattalia. Mertanen voitti kansainvälisen Chopin-kilpailun 1992 Darmstadtissa Saksassa sekä Pohjoismaisen pianokilpailun Tanskan Nyborgissa samana vuonna. Hänellä on ollut orkesterikiinnityksiä Euroopassa, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa.

Monipuolinen ja tasokas tarjonta takaa varmasti nautinnollisen kokemuksen klassisen musiikin ystäville.

 
LISÄÄ JUTTUJA:

Nuorgamin vettä Erakot Suljettu arkku