Jenny Colgan: Majakanvaloa ja tuoreen leivän tuoksua

Romantiikkaa ja henkistä kasvua vuorovesisaarella

Jenny Colgan on brittiläinen kirjailija, joka on kotimaassaan kasvattanut suosiotaan  jo vuodesta 2000. Ensimmäinen suomennettu teos Uusia lukuja ja onnellisia loppuja ilmestyi tammikuussa 2020. Kesällä  julkaistu Majakanvaloa ja tuoreen leivän tuoksua aloittaa uuden, chick lit -trilogian, jonka jatko-osa Auringonsäteitä ja vuoroveden vaiheita ilmestyy ensi vuoden alussa.

Polly Waterford on kolmikymppinen nainen, joka jää tyhjän päälle kipeän eron ja konkurssin takia. Polly on tuuliajolla. Jäädessään asunnottomaksi hän selaa asuntoilmoituksia, mutta tarjolla on vain lääviä.

Laajentaessaan etsintäänsä Polly ihastuu Cornwallin Mount Polbearnissa olevaan asuntoon, josta on näkymä aavalle merelle ja horisontin yli. Mount Polbearn on tuulen tuivertama saari, jolta ainoa yhteys mantereelle on pengertie, joka on riippuvainen vuoroveden aikatauluista.

Vesi vetäytyi pengertieltä uskomattoman nopeasti, kuin olisi paljastanut salaisen taikatien.”

Hyppysellinen taikaa, annos arkea

Asunto, jota Polly tuli katsomaan, on purkuvalmis. Rikkinäisestä katosta voi seurata lokkien kaartelua, maalit ikkunoissa ovat rapistuneet ja ikkunalasit halkeilleet, mutta avautuva näkymä tuo hymyn Pollyn kasvoille. Päätös uuden elämän aloittamisesta Mount Polbearnissa syntyy välittömästi.

Yrittäessään saada vähäisiä, erossa valikoituja tavaroitaan uuteen asuntoonsa, alkaa uusi arki uusin tuttavuuksin. Muuttoavuksi saapuu saarella asuvia kalastajia, joiden kanssa Polly ystävystyy.

Kylän ainoa leipomo tarjoaa vain yhdenlaista leipää ja perinteisiä leivonnaisia. Pollyn intohimo ja rakkaus leipään ja leipomiseen aiheuttaa aluksi kitkaa saaren ainoan leipomon pitäjän, Rouva Mansen, kanssa. Lopulta tuttavuudesta avautuu uusi ura taloushuolista kärsivälle Pollylle.

Kun Polly viimein onnistui, oli lopputulos sen arvoista. Se maistui paremmalta kuin mikään mitä hän oli koskaan leiponut: kuori oli rapea ja terävä, sisus pehmeää ja suussa sulavaa. Tuoksu oli taivaallinen: paistuvan leivän lämmin tuoksu yhdistettynä hieman palaneeseen kirpakkuuteen.”

Pollyn uusi elämä paikkakunnalla ei ole vain toipumista menneisyydestä, vaikeasta erosta ja konkurssista. Elämä tarjoaa uusia ihmissuhteita ja myös ihastuksia. Ikävä kyllä meri antaa, meri ottaa. Tapahtunut tragedia ravistelee Pollya, koko saarta, sekä myös lukijaa – hetken.

Nautinnollinen suupala

Teos on kannesta kanteen chick lit -kirjallisuutta, eli se on kohdistettu meille naisille. Naisille, jotka haluavat kääriytyä sohvan nurkkaan tai makoilla laiturin nokassa ja uppoutua turvallisuuden tunteeseen.

Juoni on tuttu teoksesta Uusia lukuja ja onnellisia loppuja. Genreen kuuluu, että hukassa oleva päähenkilö yrittää löytää itsensä ja tarkoituksen elämälleen. Lopussa on onnea surullisten vaiheiden jälkeen.

Tästä huolimatta Majakanvaloa ja tuoreen leivän tuoksua ei ole halpa kopio. Kirja tarjoaa yksityiskohtaisesti kuvaillun miljöön, helposti lähestyttävät henkilöhahmot sekä perienglantilaisen tunnelman. Kirjailijan tyylin vuoksi trilogian seuraavienkin osien lukeminen on varmasti nautinto.

Kirjassa on myös muutamia leivontareseptejä, jotka näyttävät helpoilta ja kokeilemisen arvoisilta.

Majakanvaloa ja tuoreen leivän tuoksua
Jenny Colgan

Gummerus


LISÄÄ JUTTUJA:

Tommi Kinnunen: Ei kertonut katuvansa Matka muinaiseen Suomeen Dark Side of the Mime, Marc Gassot, pantomiimi, miimikko, teatteri